Responsive Reklam Alanı

Sevgili arkadaşlar, İşletim sistemi, bilgisayarda donanımın ve uygulama programlarının bizim ihtiyaçlarımıza cevap verecek biçimde kullanımı için en önemli unsurlardan birisidir. Günümüzde küresel işletim sistemi pazarında en çok kullanılanlar, Windows ve Linux işletim sistemlerdir. Bu yazımızda da Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması? Kurmak için Neler Gereklidir? onlara değineceğiz.

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması

Linux’u, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan kaynak kodları üzerinde istediğimiz değişiklikler yaparak, yeniden derleyerek kendimize uygun işlevleri olan bir çekirdek geliştirebiliriz. Linus Torwalds’ın geliştirdiği aslında bir işletim sisteminin çekirdeği idi , bu çekirdek üzerine geliştirilen uygulamalar sayesinde Linux, kullanıcılar tarafından çekirdek değil de bir işletim sistemi olarak düşünülmektedir.

Linux Türleri

Linux’un işletim sisteminin çekirdeği olduğunu belirtmiştik. Bu çekirdek üzerine kurulmuş, geliştiricilerin kendi istedikleri işlevleri ekledikleri yapılar barındıran pek çok dağıtım mevcuttur. Bu dağıtımların bir kısmı amatör geliştiriciler tarafından hazırlanan çalışmalar olduğu gibi, farklı firma ve kuruluşların da profesyonel kişilerce geliştirilen çalışmalardır. Tüm dağıtımların çekirdeği Linux olsa da, farklı dosya ve dizin yapısı, ön tanımlı gelen programlar farklı dağıtımları oluşturmaktadır. Dağıtımlar arasındaki en dikkat çekici fark tabanlarıdır. Ulusal işletim sistemimiz olarak nitelendirilen TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu)- UEKA (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü)’nün hazırlamış olduğu Pardus kendine has bir yapıdadır.

Kuruluma Hazırlık

Pardus 2011’i ISO kurulum dosyasının internet üzerinden indirilip kurulum DVD’si yada USB belleği hazırlayarak bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Pardus 2011’in ISO kurulum dosyasına www.pardus.org.tr internet adresinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz. “Kurulan” ve “çalışan” olmak üzere iki versiyon mevcuttur. Kurulan versiyon DVD ile bilgisayara kurularak çalışan işletim sistemini , çalışan versiyonu ise DVD üzerinden kurulum olmaksızın çalışan işletim sistemini ifade eder.

Bilgisayarınızın donanım mimarisine göre kurulan 32 ya da 64 bit versiyonlarından uygun olan iso uzantılı dosya internetten indiriniz. ISO bir CD/DVD üzerinde bulunan dosyaların birebir aynı olarak saklanabildiği bir yansıma dosya türüdür. ISO dosyalarını CD/DVD yazma aracının ile “kalıp yazdır” seçeneği ile yazdırmak gerekmektedir. MD5SUM, ISO dosyasının bütünlüğüne dair bir bilgidir. Edindiğiniz ISO dosyasının yayınlanmış özgün ISO ile aynı olduğundan (İnternet’ten indirirken hasar görmemiş ya da üçüncü şahıslar tarafından değiştirilmemiş) emin olmak için bu bilgiyi kaynaktaki kopyayla karşılaştırabilirsiniz.

Sistem Kurulumu

Pardus ISO kurulum dosyasını indirip, kurulum DVD’sini hazırladıysanız kurulumuna geçebilirsiniz. Bilgisayarınızı kurulum ortamından açılacak şekilde BIOS yapılandırmalarını ayarlayınız. Kurulum DVD’sini disk sürücüsüne takıp bilgisayarı yeniden başlattıktan birkaç dakika sonra Pardus kurulum ekranı gelecektir.

Pardus Kurulumu Hazirligi emresupcin - Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması?

Burada kısacası yapmanız gereken, F2 menüsünden dil seçimini (Türkçe) yapıp en üstteki seçenek olan Pardus 2011 seçeneğini kullanarak kuruluma başlamaktır. Bu ekranda yer alan tüm seçeneklerin açıklamaları şöyledir:

Pardus 2011: Pardus kurulumunu başlatır. Parantez içerisinde yazan bilgi işlemci mimarisidir. “i686” yazıyorsa 32bit, “x86_64” yazıyorsa 64 bit Pardus kurulumudur.
———————————————————————-
Sistemi kurtar: Bilgisayarınıza Pardus kurduktan sonra karşılaşılabilecek açılış sorunlarının çözümü için GRUB’u tekrar kurar.
———————————————————————-
Sistemi sabit diskten aç: Eğer kuruluma başlamak yerine bilgisayarı yeniden başlatarak sistemi sabit diskten açmaya yarar.
———————————————————————-
Bellek testi: Bilgisayarınızda bulunan RAM belleği test etmeniz ve muhtemel hataları görmenizi sağlar.
———————————————————————-
Donanım bilgisi: Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgi verir.

PARDUS YALI

Pardus kurulum sisteminin adı, özgün bir Pardus teknolojisi olan YALI’dır. Kurulum işlemi için YALI öncelikle bilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır ve daha sonra kurulum aşamasına geçer. Eğer kurulumun herhangi bir aşamasında kurulumu iptal etmek isterseniz, bilgisayarı yeniden başlatmak isterseniz sol alt köşede bulunan düğme yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu düğme YALI’yı yeniden başlatmanıza imkan vermektedir.

Ayrıca unutmayın, kurulum sırasında herhangi bir aşama hakkında yardım almaya ihtiyaç duyarsanız ekranın üstünde başlığın yanındaki soru işareti düğmesine tıklayarak yardım alabilirsiniz. Kurulumun ilk adımı lisans onaylamasıdır. Pardus, özgür bir lisans olan (Genel Kamu Lisansı) kullanmaktadır. Bu lisans kullanıcıya pek çok hak vermektedir. Çoğu insan lisansları okumadan onaylar ve ilerler. Ama size ufak bir tavsiye: kısa bir zaman ayırarak bu lisansı okuyunuz. Böylece Pardus’un size katacağı bazı avantajları ilk etapta fark edebilirsiniz.

Lisans anlaşması kabul edildikten sonra kurulum ortamı kontrol ekranı gelir, bu adım zorunlu olmamakla birlikte kurulum sırasında DVD’den çıkabilecek sorunlar engellenebileceğinden önerilir. DVD kontrolü yapılıp “Geçerlilik Denetimi Başarılı” ifadesi alındıktan sonra klavye seçim ekranına gelinir. Dilerseniz seçilen klavyenin doğruluğunu test edebilirsiniz. Klavye düzenimizi seçtikten sonra tarih ve saat ayarları ekranı gelecektir. Bu ekranda normal şartlarda bir değişiklik yapmamıza ihtiyaç yoktur, bilgisayarımızın tarih saat ayarı hatalı ise değişiklik yapabiliriz.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2015/05/22/acik-kaynak-kodlu-isletim-sisteminin-kurulmasi/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Samsung Galaxy Note Tuş Kodları Nelerdir? Intel CPU uCODE loading Error Sorunu Nasıl Çözülür?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes