Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Yazdığım son makalelerde ağ sistemleri üzerinde durmaya özen gösterdim ve bilmemiz gereken tüm bilgileri elimden geldiğince siz değerli okurlara aktarmaya çalışıyorum. Duydunuz mu bilmem ama Ağ İşletim Sistemi konusunda yeterli bilgiye sahip olan fazla yok sanırım. O yüzden makalemde bu konuya değinmek istiyorum. Diyaloguer olarak da bilinen, ağ işletim sistemi (Network Operating System (NOS)), bir sunucu üzerinde çalışan ve verileri, kullanıcıları, grupları, güvenliği, uygulamaları ve ağ üzerinde koşan diğer çoğu ağ işlevlerinin yönetilmesine olanak sağlayan bir yazılımdır.

Ağ işletim sistemi

Ağ işletim sistemi, bir ağ içerisinde bulunan bilgisayarların ağ içerisindeki diğer bilgisayarlarla yazıcı paylaşımı, ortak dosya sisteminin ve veritabanının paylaşımı, uygulama paylaşımı gibi işlevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır. En popüler olanları Novell NetWare, Linux, Windows Server 2003, Mac OS X tir.

Ağ işletim sistemleri birçok kullanıcı için kaynaklarını paylaştırılmasına olanak sağlayan kullanıcı-sunucu mimarisi tabanlıdır. Ağ işletim sistemleri genelde OSI modelin ağ katmanında bulunan fonksiyonları işleten bir yönlendirici de veya bir güvenlik duvarında gömülüdür. Mesela,

1- Juniper Networks ün yönlendirici ve ağ anahtarlarında kullandığı JUNOS,
2- Cisco IOS (Cisco Internetwork Operating System),
3- Alcatel-Lucent ın yönlendiricileride kullandığı TIMOS,
4- Huawei in yönlendiricilerinde kullandığı Huawei VRP bunlara örnek olarak verilebilmektedir.

ag isletim sistemi emresupcin - Ağ İşletim Sistemi?

Eşler Arası Ağ

Eşler arası ağ işletim sistemlerinde kullanıcılar, bilgisayarlarında depolanan dosyaların ve bilgisayar kaynaklarının paylaşılmasına izin verir, diğerlerinin kaynaklarını da erişir. Bu sistemde bir ana sunucu ya da merkezileştirilmiş bir kaynak yönetimi yoktur. Eşler arası ağ,ağa bağlı olan bütün kullanıcılara eşit davranmaktadır. Bu yüzden bu sistemdeki bir ağda,her eş, herhangi bir diğeriyle aynı yeteneklere sahiptir. AppleShare, Windows for Workgroups, Lantastic gibi sistemler bu yapının en popüler sistemleridir.

Avantajları

  • Kolay kurulum
  • Az kaynak kullanımı
  • Sistem için harici bir sunucu alınmasına ihtiyaç olmaması

Dezavantajları

  • Depolama için merkezi bir konumun bulunmaması
  • İstemci Sunucu modelinin sunduğu güvenliğin eksikliği

İstemci / Sunucu Modeli

İstemci/Sunucu modeli ile çalışan işletim sistemlerinde, işlevsellikleri ve uygulamaları merkezileştirmek için özelleşmiş bir veya daha fazla sunucunun ağda bulunmasına olanak tanır. Bu sistemde, sunucu sistemin merkezidir,güvenliği ve kaynaklara erişimi sağlar. Ağ işletim sistemi,ağ üzerindeki bütün parçaları bütünleştirmek amacıyla fiziksel uzaklığa bakılmaksızın kullanıcılara eş zamanlı olarak aynı kaynakları sunmaya çalışır. Novell NetWare, Windows Server gibi sistemler bu yapıya örnektir.

Avantajları

  • Merkezileştirilmiş sunucular çok kararlıdırlar.
  • Güvenlik sunucu aracılığıyla sağlanmaktadır.
  • Yeni teknolojiler ve donanımlar sisteme kolayca entegre edilebilir.
  • Sunucular uzak konumlardan ve farklı sistemlerden erişilebilirlerdir.

Dezavantajları

  • Bir sunucuyu çalıştırmanın ve satın alamanın maliyeti yüksektir.
  • İşlemler için merkezileşmiş bir konuma bağlılık söz konusudur.
  • Düzenli koruma ve güncelleştirme gerektirir.
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ağ Topolojileri Nelerdir? Bilgisayar Ağının Tarihçesi?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes