Responsive Reklam Alanı

Arduıno Nedir emresupcin - Arduıno Nedir? Ne İşe Yarar?Merhaba sevgili okurlarım,

 

Genellikle elektrik – elektronik bölümü okuyanların pic programlama için kullandıkları kart türünde bir eşya. Makalemin detaylarında bu nesnenin ne işe yaradığını ve ne olduğunu ayrıntıları ile birlikte size aktaracağım. Arduıona; Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur.

 

 

Basit olarak arduıonalara yazımızın devamında geliştirme kartları olarak adlandıracağız. Bu kartlar kullanıcının daha kolay geliştirebilmesi için bilgisayar üzerinde çalışan; Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider gibi programlar ile de geliştirilebilir.

 

Kartların Yapısı ve Donanımını İncelemek Gerekirse : 

Her kartın üzerinde Atmel AVR mikrodenetleyici 5V regüle entegresi, 16 MHZ kristal osilatör bulunur. Kartların çeşidine göre osilatör değişiklik gösterebilir; bunlar istisnai durumdur. Bu kartların işlevlerine, büyüklüğüne göre çeşitleri vardır, ilki kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen arduıno uno’dur. İkinci olarak; arduıno mega üzerindeki portlar daha fazladır.

 

Haliyle işlevsel olarak unoya göre daha gelişmiştir. Bir diğeri arduıona mega adk’dır. Adk’nın farkı Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ile rahatlıkla haberleşmeyi sağlayan USB host arayüzüne sahip olmasıdır. Ve son olarak lilypad daire şekinde bir karttır. Nitekim de en büyük özelliği yıkanabilir olmasıdır. Programın yazılımı düşünülecek olursa; kartların mikro denetleyicisinde, önceden yüklü bir bootloader programı olduğu için ek bir yazılıma ihtiyaç duyulmaz.

 

Arduıno Kartları Nasıl Geliştirebilir ve Neler Yapabiliriz:

Kartları geliştirmede c/c++ karışımı bir dil kullanılır. Kütüphanesi çok zengindir. Her türlü işleme algoritmaya açıktır. Kütüphane bilgileri firmanın resmi sitesinde yer almaktadır. Analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital verileri işleyebilirsiniz.

 

Peki Arduıona ile Ne Yapamayız:

Gerçek zamanlı sinyal işleme, kamera görüntüsü aktarma gibi ağır işleri yapamayız. Fakat firma bunun üzerinde yoğun çalışmalar yapmaktadır ve kısmen başardılar sayılır.Bu kartlar üzerinde linux, android gibi işletim sistemleri çalıştırmak zordur. Bu tür çalışmalar Rasperry Pi, Beagle Bone gibi kartlarla yapılabilir.Ve atmega mikrodenetleyici yüzde yüz kullanamazsınız ki bu sorun da çözülmesi zor olan sorunlardandır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Yerel Seçimlerde Nerede Oy Kullanacaksınız? Web Tasarım Sektörü? Gelişimi?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes