Responsive Reklam Alanı

Menü Kontrolü emresupcin - Asp.NET Kontrolleri - Devam...İyi akşamlar arkadaşlar,

Bu aralar blogum bayağı gerilemekte, okul projelerinin yapımı ödevleri derken burayı bayağı boşladım. 2 günlük kendime zaman ayırarak siz değerli okurlara en güzel şekilde makale yayınlamak istiyorum.

 

Konumuz yine ASP. NET Kontrolleri. Bitiremediğiniz için kontrolleri kısa kısa anlatıyorum kısmetse bu gece bitireceğiz 🙂

 

Menu


Menu Kontrolü, ASP.Net 2.0 ile gelen oldukça kullanışlı bir kontroldür. Web uygulamalarında sıkça kullanılan bu kontrol Web.Sitemap ve XML dosyasından veri çekebildiği gibi manüel olarak da veri eklenebilmektedir. Basit bir uygulama ile kontrolümüzü inceleyelim;

 
Bir Web Uygulaması oluşturalım ve sayfamıza bir adet Menu kontrolü ekleyelim.

 

Menu kontrolümüzün sağ üst tarafında bulunan ok’a tıkladığımızda karşımıza ayarlamaların yapıldığı ufak bir panel açılıyor.Sırasıyla özellikleri inceleyelim;

 
Auto Format: Kontrolümüzün tarayıcımızda hangi stilde görüneceğini ayarladığımız kısım.

 
Choose Data Source: Kontrolümüze bir veritabanından veri çekmek için kullanılan kısımdır.

 
Edit Menu Items: Bu kısımda kontrolümüze manüel olarak veri girişi yapabiliriz.

 
Views: Bu kısımda ise kontrolümüzün Dinamik stilde mi? Yoksa Statik stilde mi? Gözükmesini ayarlarız.

 

 

Edit Menu Items seçeneğine tıklayalım ve verilerimizi manuel olarak ekleyelim. Üstteki grafikte görmüş olduğunuz gibi verilerimizi kontrolümüze ekledik.

 
1. Add a Root Item olarak bilinen bu kısım kontrolümüze üst dizin eklememizi sağlıyor. Üstteki grafikte bulunan Ana Sayfa, Ürünler, Hakkımızda, İletişim birer üst dizindir.

 
2. Add a Child Item olarak bilinen bu kısım kontrolümüze alt dizin eklememizi sağlıyor. Üstteki grafikte olduğu gibi Elektronik Ürünler ve Ev Eşyaları birer alt dizindir.

 
3. NavigateUrl, verimize tıkladığımızda gideceğimiz yolu belirlemektedir.

 
4. Text, Ekranda görünecek yazıdır.

 

 

MenuItemEditor emresupcin - Asp.NET Kontrolleri - Devam...

Uygulamamız browserda gördüğünüz gibi hatasız çalıştı. Manüel olarak veri eklemeyi gördük, şimdi ise bir Site Map dosyasından veri çekerek kontrolümüze eklemeyi görelim; Uygulamamıza bir adet Site Map dosyası ekleyelim.

Web.Sitemap dosyamız XML tabanlı esnek bir yapıya sahiptir. Özelliklerini inceleyelim;

 
SiteMap: SiteMapPath Kontrolüne gönderilecek olan verilerin saklanacağı etikettir. İçerisinde SiteMapNode etiketi açılarak var olan sayfalar belirtilir.

 
SiteMapNode: Üstteki özellikte de belirttiğimiz gibi sayfalarımızı belirtmek için kullandığımız etikettir. Alt kategori grubu ekleyebilmek için SiteMapNode etiketini kapatmadan önce içerisinde tekrar bir Site MapNode etiketi açılır.

 
Url: Bu özellik sayfamızın tıklandığında nereye yönleneceğini belirtir.(örn: anasayfa.aspx)

 
Title: Adından da anlaşılacağı gibi başlık görevi görmektedir. Ekranda görünecek başlık burada belirlenir.

 
Description: Bu özelliğimiz ise açıklama satırıdır. Sayfa ile ilgili bilgiyi buraya kısaca buraya girebilirsiniz. Bu bilgi yayınlanacak olan linkin Alt özelliğinde gözükecektir.

 
Bilgilerimizi uygulamamızda ki sayfalara göre dolduralım. Örnek olarak Ana Sayfa, Ürünler, Kadromuz sayfalarımız olsun ve Ürünlerimiz altında Elektronik Ürünler ve Dekorasyon Ürünleri sayfalarımız olsun. Bilgilerimizi aşağıdaki gibi dolduralım.

 

 

Data Source Configuration Wizard emresupcin - Asp.NET Kontrolleri - Devam...

 

Menu kontrolümüze Site Map dosyasından verileri çekerken Choose Data Source kısmını kullanıyoruz. Grafikte gördüğünüz gibi iki seçenek var. Bu iki seçenekten birisini seçebilir ve verilerinizi oradan aktarabilirsiniz.

 
Specify an ID for the data source, Data source’mizin ID’sini göstermektedir. Otomatik olarak bir ID atanacaktır, seçeneklerden birisini seçtiğinizde, kendinize özel ID yazabilirsiniz.

 
Site Map seçeneğini seçip OK tuşuna bastığımızda Kontrolümüz otomatik olarak Site Map dosyasını algılıyor ve verileri çekerek şekilleniyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Asp.NET – Kontroller | Devamı… ASP.NET Kontrelleri – Devamı…
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes