Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Zamanın daha iyi kullanılabilmesi ve değerlendirilebilmesi için, bir problemin çözüm mantığını programlama dilleri adı verilen, deyim ve komutlardan meydana gelen yöntemlerle derleyen, düzenleyen ve işleyerek yeni bilgiler oluşturan sistemlere bilgisayar adı verildiğini neredeyse hepimiz biliyoruz. Bilgisayarlar, insanın geniş düşünce gücünün yarattığı birer makinedir. Geniş anlamda, yoğun ve dağınık bilgilere zamanında istenildiği detaylarda erişerek değerlendirebilen sistemler olarak ta tanımlanabilirler. Bilgisayarlar programlar vasıtasıyla yönlendirirler. Buralarda tanımlanan yöntemlerle bilgileri depolayan, düzenleyen ve işleyerek yeni bilgiler üretebilen sistemlerdir.

BİLGİSAYARIN GELİŞİMİ

Bilgisayar kavramının doğuşu 17. yüzyıla dayanır. İlk önceleri PASCAL’ın mekanik hesap aygıtıyla gündeme gelmiştir. Gelişim 19. yüzyılda Jacguard’ın delikli kart kullanan dokuma tezgahlarıyla daha da şekillenmiştir. Esas gelişim 1950 yıllarında başlamıştır. Bu dönemde bilgisayarlar çok büyük parçalardan meydana gelen lambalı bilgisayarlar olarak adlandırırlar. Bunların hafızaları oldukça küçük ve giriş-çıkış birimleri kısadır.

1960 yılından 1968 yılına kadar transistörün bulunmasıyla bilgisayarlar biraz daha küçülmüştür. Bunların güç tüketimleri daha azdır ve daha ucuzdur. Donanımlarındaki temel öğeler diyod, transistör, sığaç ve dirençten oluşan mantıksal devrelerdir. 1968-1972 yılları arasında elektronik sanayisindeki gelişmelerle birden fazla transistör ve diyod aynı yarı iletken parça üzerinde üretilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla birden çok mantıksal devreyi içeren tümleşik devreler üretilmiştir. Bu sayede küçülen ve ucuzlayan bilgisayarların hafıza sığaları da artmıştır.

1972 yılından itibaren çok yoğun tümleşik devreli bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır. Bu dönemde tek bir yarı iletken parça üzerine sığdırılabilen alt öğe sayısı o kadar artmıştır ki 16 bit’lik bil bilgisayar ana işlem birimini, bir kaç mili metre karelik alana sığdırmak mümkün olmuştur.. Bu aşama da elde edilen bu çok küçük na işlem birimlerine mikroişlemci adı verilmektedir.

IBM (International Bussines MAchine) firması 1981 yılında ilk PC (Personal Computer – Kişisel Bilgisayar)’yi üretti. Bu bilgisayarın piyasada çok satılması üzerine, diğer rakip bilgisayar firmaları da bu bilgisayara uyumlu ve benzer ürünler imal etmeye başladılar. Şu anda IBM uyumlu tüm bilgisayarlar PC olarak adlandırılmaktadır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Bilgisayar Üzerinden Instagram Kullanımı? Android Programlamaya Başlangıç?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes