Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili okurlar,

Albus Dumbledore’un Yadigârlar, yadigârlar… Çaresiz bir adamın düşü sözü ile yazımıza başlamak istiyorum. Günler, aylar, yıllar geçse de hepimizin aklında; XP 🙂 Başka hiçbir Windows versiyonu, Windows XP kadar uzun süre piyasada kalmayı ve beğeni toplamayı başaramadı. 25 Ekim 2001’de piyasaya sürülen Windows XP, o günden beri popülerliğini korumaya devam ediyor. Genişletilmiş resmi destek 8 Nisan 2014’te bitmiştir.

Bill Gates’in New York’taki lansmanında bizzat sahneye çıkıp tanıttığı Windows XP, “herkese uygun işletim sistemi”, mottosunu taşıyordu.

Popüler TV programı Kim Milyoner Olmak’ın ünlü sunucusu da bu lansmanda yer alıyordu ve medyada bilgisayarlardan hiç anlamaması ile ünlü olan sunucunun Windows XP’yi kolayca kullanabilmesi, herkese şu mesajı veriyordu: İsteyen herkes Windows XP’yi kolayca kullanabilir.

Bilgisayarların anlaşılması zor, soğuk iş makinesi olduğu algısının yaygın olduğu bu dönemlerde bırakın evleri, çoğu iş yerinde insanlar bilgisayar kullanmaya hala direniyor ve işlerini klasik telefon/fax/daktilo yöntemi ile yürütmeye devam ediyordu. PC’leri ise rahatsız edici, zor, sorunlu, uzmanlık gerektiren makineler olarak görüyorlardı.

XP ile beraber gelen kolay kullanımlı uygulamalar, medya çalar gibi özelliklerle PC’ler kısa sürede bir eğlence ve salon cihazı haline dönüştü. Ayrıca, PC’ler sayesinde CD yazmanın mümkün ve pratik hale gelmesi de, yeni oluşmaya başlayan dijital fotoğraf alışkanlığında, insanların anılarını saklamak için bir PC’nin gerekli olduğunu düşünmesine yardımcı oldu.

Windows XP’ye entegre olarak gelen IE6 ile internette sörf çok daha kolay yapılıyordu. Outlook Express ise kolay kullanımı sayesinde, insanların e-mail alıp göndermesini kolaylaştırıyordu. O yıllarda henüz gmail olmadığını ve Hotmail gibi servislerin Microsoft’a ait olmadığını ve çok düşük kullanım oranına sahip olduğunu unutmayalım. Windows XP ilk kez Windows NT çekirdeği üzerine kurulmuş ve MSDOS tabanlı olmayan bir sistemdi. Bu da işletim sistemini daha stabil ve kolay anlaşılır yapıyordu.

İşletim sisteminde ayrıca bir Firewall da bulunuyordu ve bu da güvenlik ihtiyacına cevap veriyordu. İnternetin yeni yeni yaygınlaştığı bu dönemde, birinin IP numarasını öğrenen hacker’lar, Firewall sahibi olmayan işletim sistemleri sayesinde kolayca PC’lere ulaşabiliyor ve açık kapılardan girebiliyordu.

XP’nin düzenli back-up özelliği de çok ünlü olan Windows çökmelerine ve veri kayıplarına karşı önemli bir önlem olarak beğeni toplamıştı. O yıllarda, yeni bir yazılım yüklerken bile Windows’un çökme riski yaşadığını ve hatta sürücüleri kendince güncellemeye kalkan yazılımlar nedeniyle PC’nin bir daha açılmama problemi yaşadığını görmek çok şaşılacak bir durum değildi.

Renkli ve canlı tasarımı sayesinde, kullanıcılar bambaşka bir PC deneyimi yaşamaya başlamışlardı. Görsellik XP ile öylesine ön plana çıktı ki, arka plan olarak ‘yeşil kırsal’ o zamanlardan beri efsane haline geldi. Windows XP, 13 yıl boyunca satışta kaldı ve en çok kullanılan Windows olamaya devam etti. Tüm PC kullanıcılarının %10.09’u XP işletim sistemini kullanmaya devam ediyor. Böylece, Windows XP, Windows 7’nin (%48.57) ve 10’un (%17.43) ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Sabit IP Adresi Atama? Facebook, Twitter ve YouTube’a Erişim Kısıtlandı!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes