Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda siz sevgili okurlarıma favicon’un ne olduğunu neden kullanıldığını anlatacağım. Kısaca özetlemek gerekirse favicon sitemizi temsil eden logonun 16*16 formatında olan .ico uzantısına sahip grafik dosyasıdır ve sitemizin internette açılan sekmesinin resminde görüntülenmektedir. Benim sitem için oluşturmuş olduğum favicon dosyası aşağıdaki gibidir.

 

es - Favicon Nedir?

 

Favicon terimi İngilizce “Favorites Icon”dan kısaltılmıştır. Bu favicon dosyası siteniz ziyaret edildiğinde adres satırında belireceği gibi adresiniz sık kullanılanlara eklendiğinde de site adınızın baş kısmında görünecektir. Faviconlar özellikle siteyi sık kullanılanlara eklediğinizde listede kolayca bulunmasını sağlar.

 
Yani bir anlamda o site için simgedir, bayraktır. Site simgesi ifadesi de favicon terimin Türkçedeki karşılığı olmaktadır. Her ne kadar bilişim sözlüklerinde favicon için sık simge terimi kullanılsa da site simgesi ifadesi bizce faviconu çok daha iyi açıklamaktadır.

 

Favicon dosyası 16×16 piksel boyutlarında .ico uzantılı bir grafik dosyasıdır.
Modern web tarayıcıları artık .gif ve .png uzantılı dosyaları da favicon olarak gösterebilmektedirler. Fakat genel olarak .ico uzantılı dosyalar favicon olarak kullanılmaktadır.

 

Peki oluşturduğunuz favicon’u nasıl kullanacaksınız ?
Çok basit. Favicon kullanmak istediğiniz sayfanın <head> </head> tagları arasına aşağıdaki kodu eklemelisiniz. Koddaki href kısmı favicon.ico resminizin yerini belirler. Mesela aşağıdaki html kodunda favicon.ico dosyası ana (kök) dizinde bulunmaktadır.

 

<link rel=”shortcut icon” href=”favicon.ico”>

Önerk vermek gerekirse SiteSimgesi.com’da kullanılan kodlama şu şekildedir.

 

Örnek:
1 <head>
2 <title>
Sitenizin Adı.</title>
3 <link rel
="shortcut iconhref="/favicon.icotype="image/x-icon" />
4 </head>

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
GUID’in Yapısı Nedir? Nerelerde Kullanılır? Asp.NET'te Master Page Kullanımı?
2 Yorum
  1. Yazar

    Teşekkürler çok açık anlatmışsınız sağolun…

  2. Yazar

    Bu bilgiler benim için çok değerli teşekkürler…

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes