Responsive Reklam Alanı
Buradasınız: Emre Supçin / Html / HTML5 Nedir?

Merhaba arkadaşlar,

Web tasarıma yeni başlayanlar HTML’in ne olduğunu bilirler. Blogumuzun sağ üstünde yer alan arama bölümüne de HTML Nedir diye yazarsanız çıkan sonuçlarda ayrıntılı bir şekilde HTML’i gözden geçirebilirsiniz. Web tasarıma yeni başlayan herkesin ilk durağı HTML, Temel gereği yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir. HTML kodunu web tarayıcıları okur, yorumlar ve görsel hale dönüştürürler, dolayısıyla aynı HTML kodunun farklı tarayıcılarda farklı sonuç vermesi olasıdır.

HTML ilk çıktığında yapılan sayfalar sadece metinlerden oluşuyordu ve görsel olarak çok da bir şey ifade etmiyordu. Etiketler küçük ya da büyük harfle yazılabiliyordu. Daha sonra XML ve HTML’in kompozit hale getirilmiş şekli eXtensible HTML, dilimizdeki karşılığıyla “Genişletilebilir HTML” olan XHTML, W3C tarafından bir standart olarak oluşturuldu. XHTML’de kurallar daha katıydı. Örneğin; bütün etiketler küçük harfle yazılmalıydı. DOCTYPE olarak bilinen ve tüm sitelerin kaynak kodlarında ilk sırayı alan “belge tipi bildirimi” ile birlikte hiyerarşik bir söz dizimi oluşturuldu. XHTML’deki standartların daha katı olmasına rağmen tarayıcılardaki uyum sorunu yavaş yavaş çözülmeye başlamıştı.

HTML5 Nedir emresupcin - HTML5 Nedir?

XHTML de tek başına görsel olarak bir şey ifade etmiyordu. ’96 yılının sonunda CSS’in ilk sürümü yayınlandı ve artık siteler görsel olarak daha kullanışlı ve esnek bir hâle geldi. HTML geliştikçe gelişti ve yıllar geçtikçe CSS’in yeni özellikleri ile birlikte dördüncü sürüme kadar geldi. HTML4 her ne kadar yeterli gibi gözükse de CSS ile yazılan fazladan kodlar hatalara sebep oluyordu ve bunu önlemek için HTML5 geliştirildi.

HTML5 ile gelen esnek yapı kod hatalarını en aza indiriyor hatta görmezden geliyordu. XHTML’deki küçük – büyük harf duyarlılığı kalkmıştı. Bununla birlikte çok fazla kod sorunu kısmen çözüldü. CSS ile olan uyum sorunu düzeltildi ve beraberinde getirdiği yeni etiketler ile hem içerik ve görsele hem de arama motorlarına büyük kolaylıklar sağladı.

HTML5 hâlâ geliştirilme aşamasında olsa da bugün birçok web tasarımcısı artık bu yeni sürümü tercih etmektedir. Kısmen daha az kod yazma olanağı verse de HTML5 asıl gücünü PHP, ASP, ASP.net gibi web programlama dillerinden, JavaScript betik dilinden ve CSS’ten almaktadır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Samsung Galaxy Serilerinin Bilinmeyen Bazı Özellikleri? Açık Kaynak İşletim Sisteminde Program Kurma ve Güncelleme?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes