Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlar,

Bu makalemiz seri şeklinde olacaktır. Bu ve diğer yazılarımızda internet ile ilgili bilgilere değineceğiz. Seri şeklinde ki yazılarımıza İnternet Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır? konusu ile başlayalım istiyorum.

İki veya daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulan bilgisayar ağına yerel ağ denir. Birden fazla bilgisayarın veya yerel bilgisayarların bağlı olduğu ağların ağına ise İnternet denir.

Yani internet, servis sağlayıcı firmanın sunduğu olanaklar (bilgisayarlar-modemler-telefon hatları gibi üçlü altyapı donanımı) ile bütün dünyadaki bilgisayarların birbirine bağlanması hadisesidir. 1969 yılında ABD ordusunun ihtiyacını karşılamak amacı ile bilgisayarlar birbirine bağlanmış ve ARPANET adlı ağ kurulmuştur.

Bilgisayarların birbirine bağlamasından oluşan bu ağ, ilk önceleri askeri ihtiyaçları karşılamaya yönelikti. 1980’li yılların sonlarına doğru ise bu ihtiyaç diğer alanlarda da hissedilmeye başlandı; Üniversitelerde, ticari alanda da bilgisayarlar arasında bağlantı kurularak, kurumlar birbirleri ile haberleşmeye başladılar. Bu gelişmeler sonucunda İnternet servis sağlayıcıları-ISS (Internet Service Provider-ISP) ortaya çıktı, kurumlar ve kişiler, ISS’ler üzerinden her türlü bilgi ve belgeye ulaşmaya; birbirleri ile haberleşmeye başladılar.

Günümüzde tüm Dünyaya yayılan İnternet’te 25 milyondan fazla bilgisayar birbirine bağlanmakta ve 100 milyondan fazla internet kullanıcısı bulunmaktadır. Böylece, gündüz işleri gereği veya bireysel olarak internet’e bağlanan insanlar, akşamları da gerek sohbet ve gerekse web sayfalarında sörf yapmak; dünyadaki gelişmeleri ve basını takip etmek amacıyla evlerinden, bilgisayar kurslarından, internet cafelerden veya üniversitelerden internet’e girmektedirler.

İnternet’e Kimler Bağlıdır?
İnternet’e yüz milyonu aşkın bilgisayar bağlıdır. Resmi ve özel kurumlar, kişiler İnternet’e bağlanmaktadır. Ayrıca televizyonlar, radyolar; gazeteler ve kütüphaneler de internet üzerinden sürekli hizmet vermektedirler. Dünyada internet’e bağlı kurumlar şunlardır:

* Uluslararası Kuruluşlar * Hükümet Kurumları * Parlementolar
* Siyasi Partiler * Yerel Yönetimler * Basın-ayın Kurumları
* Üniversiteler * Araştırma Kurumları * Ticari Kuruluşlar
* Bireyler * Müzeler * Sivil Toplum Örgütleri
* Mesleki ve Ticari Odalar * Kütüphaneler
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Asp.NET’e Hazırlık… İnternet ile İlgili Genel Bilgiler – 2
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes