Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

İnternet’e Programları ve Bilgileri Kimler Koyar? ve İnternet İnsanlara Neler Sağlar? makalelerinin ardından geldik makalelerimizin 3. serisine 🙂 Bu serimiz Marvel stüdyolarında hazırlandı demek isterdim ama kimseyi kandırmaya gerek yok 🙂 Bilgisayar başında soğuk kış gününde sıcak çayı yudumlarken hazırladığım bu makalemde Web Nedir? Neler Sağlar? ve İnternet’eki Kısaltmalar Ne Anlama Gelmektedir? konularını işleyeceğiz.

WWW, İnternet’e koyulan dosyalara ilişkin bir biçimdir (formattır). Kurum, kuruluş ve kişiler bilgilerini web formatında oluştururlar ve İnternet’e başlanan kişiler, bir taraycı (browser) program (örneğin internet explorer) ile bu sayfalara ulaşabilirler.

Örneğin, bir bankadaki hesabınıza o bankanın web sayfasından ulaşabilirsiniz; bir yayınevinden kitap satın almak için o yayınevinin wb sayfasına girip, kredi kartınızla alışveriş yapabilirsiniz; bir programı bilgisayarınıza indirmek (download) için, o sayfaya girebilirsiniz. Örneğin, İş Bankası’nda bir hesap açtırdınız ve internet şubesi için şifre aldınız. Bundan sonra diğer bankalardaki istediğiniz kişilerin hesaplarına (EFT) ücretsiz havale yapabilirsiniz ve günün 24 saatinde internet’ten hesabınızı inceleyebilir; havale yanında borsa işlemleri de yapabilirsiniz. Kısacası bankacılık işlemlerinin pek çoğunu yapabilirsiniz. Bunun için herhangi bir bankanın internet adresini yazıp, bu bankanın web sayfasına girmeniz yeterlidir.

Girdiğiniz bankanın sayfasında hesabınıza girmek için, üst veya yan başlıklarda internet, bireysel, kurumsal düğmesine basınız. Müşteri numaranızı isteyen pencerede de numaranızı girerek işlemlere başlayabilirsiniz. Böylece, web sayfalarından televizyon izleyebilir, elektronik posta (e-mail) gönderebilir-alabilir, radyo dileyebilir, panolara ilan bırakabilir ve kısaca weblerdeki tüm bilgilere ulaşbilirsiniz. (Eğer şifreli veya ücretli bir sayfa değilse.)

İnternet’teki Kısaltmalar Ne Anlama Gelmektedir?

Günümüzde nasıl bir kişiye ulamak için telefon numarası varsa, kişi ve kurumların web sayfalarına girmek için de kullanılan adresler vardır. Bu adreslere, alan adı (domain name) denir. Bu isimler arasına nokta konur. Örnek: www.emresupcin.com

NOT: Web sayfası adreslerinde Türkçe karakterler (ç,ğ,ı,j,ö,ş,ü) kullanılamaz. Bu durumda ş yerine s, ç yerine c kullanılır. Web adreslerinde karışıklık olmaması ve adreslerin belirli kategorilere göre tasnif edilmesi için bazı standartlar getirtilmiştir. Buna göre, örneğimizdeki en sondaki tr kısaltması, Türkiye’ye ait bir adres olduğunu belirtmektedir. ISO tarafından belirlenen ülkelere ait bazı kısaltmalar aşağıdaki gibidir.

.tr – Türkiye .ca – Kanada .fr – Fransa .gr – Yunanistan
.jp – Japonya .ru – Rusya .il – İsrail .hı – Hırvatistan
.uk – İngiltere .id – Endonezya .no – Norveç .yu – Yugoslavya
.it – İtalya .nl – Hollanda .se – İsveç .br – Brezilya
.ch – İsviçre .de – Almanya .fi – Finlandiya .bg – Bulgaristan

Son kısımda yer alan ülke kodundan bir önceki isim ise, bu web adresine sahip olan kurum veya kuruluşun hangi kategoriye girdiğini belirtir. Örneğin, Başbakanlığın web sayfası adresindeki gov, bu adresin resmi bir web sayfası olduğunu belirtir.

Web sayfası isimlerinde kullanılan uzantılar şunlardır;

.com – Ticari Kuruluşlar commercial Örnek: www.hepsiburada.com.tr
.gov – Resmi Kurumlar government Örnek: www.tbmm.gov.tr
.edu – Eğitim Kurumları education Örnek: www.cumhuriyet.edu.tr
.mil – Askeri Kurmlar military Örnek: www.kkk.mil.tr
.org – Organizasyonlar organizations Örnek: www.tff.org
.gen – Genel general Örnek: www.kuran.gen.tr
.net – İnternet Servis Sağlayıcılar ISP Örnek: www.isimtescil.net
.k12 – Öğretim Kurumları information Örnek: www.osmakif.meb.k12.tr

Web sayfası isimlerinde yeni kullanılmaya başlayan uzantılar şunlardır; Web sayfalarındaki alan adlarının büyük bir hızla alınıp tüketilmesi sonucunda, yeni alan adı uzantıları zorunlu olmuştur. Yeni açılan alan adı uzantıları şunlardır; .ltd, .club, .med, .shop, .mp3, .kids, .travel, .inc, .chat, .sport, .free, .video, .school, .family

.tr uzantılı domain almak için ODTU’ye başvuru yapılır. .tr uzantılı olmayan alan (domain) adı için de isimtescil, natro veya diğer firmalara başvurulur.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternet ile İlgili Genel Bilgiler – 2 İnternet Ne Kadar Güvenlidir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes