Responsive Reklam Alanı

Sevgili okurlar herkese merhaba,

Master Boot Record sizin kaynaklarda karşılaştığınız MBR’nin açılımı olmaktadır. Pekii Nedir Bu MBR?  Bilmemiz gereken birşeymi diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Size bu konuyu en basit haliyle açıklamaya çalışacağım. MBR harddiskinizin ilk sektörüdür.

Bu sektörde bilgisayarınızın adreslemesi bulunur yani hangi bilginin nerede olduğu bir tablo halinde bu bölümdedir.

Bu bölümde ufak bir program çalışır ve bu program sayesinde bilgisayarın açılışında yani önyükleme olarak hangi işletim sisteminin seçileceği belirlenir. Tek bir Windows kullanıcıları için direkt olarak kurulu olan Windows başlarken aynı anda hem Windows hem de Linux kullananlar için işletim sistemi seçme ekranı karşınıza gelir.

Dilerseniz Konumuzu Biraz Daha açarak Anlam Zenginliğine Kavuşturalım…

Her sabit disk mutlaka bir “Başlama Noktası”na sahiptir. Bu başlama noktası olmasa BIOSnereye bakacağını bilemez. Bu başlama noktası ise her sabit diskte  Plaka 0, Kafa 0, Sektör 1’dir (Yukarıdaki resim) ve asla değişmez. Bu başlama noktasındaki ilk sektöre Master Boot Record (MBR) kaydedilir. Bu sektör karşınıza “Master Boot Sector” veya “Boot Sector” olarakta çıkabilir ama bütün bu terimler aynı şeyi ifade eder. MBR ise 2 bölümden oluşur;

1  – Master Partition Table (Ana Bölümleme Tablosu)
2 – Master Boot Code

“Master Partition Table” tek sektöre sığdırılma zorunluluğu yüzünden son derece küçüktür. İşte bu yer darlığı yüzünden sadece 4 bölüntünün bilgisini içerebilir. 5. veya daha fazla bölüntünün bilgilerini girmeniz için yer yoktur. Bu yüzden bir disk minimum 1, maksimum 4 adet “Gerçek” bölüntü (Birincil Bölüm/Primary Partition) içerebilir.

Birincil bölüntülerden (Primary Partition) biri de mutlaka aktif (Active) olarak işaretlenmelidir ki işletim sisteminin hangi bölüntüde olduğu belli olsun. Active işareti o bölüntüye ön yüklenebilme (Bootable) özelliği kazandırır.
Diğer yandan 4 Birincil Bölüm kısıtlamanın istisnası vardır; Genişletilmiş Bölümler(Extended Partition)
Windows varsayılan olarak,  ilk 3 bölüntüyü birincil, son yani 4. bölüntüyü ise Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak oluşturur.

Genişletilmiş bölümler (Extended Partition) özel bir bölüntü şeklidir. Birincil bölümlerin aksine işletim sistemi veya veri depolayamazlar bunun yerine Mantıksal Sürücülere (Logical Partitions) ev sahipliği yaparlar. Bir Genişletilmiş Bölüm dilediğiniz sayıda mantıksal sürücüye bölünebilir. Yani diskinizi dörtten fazla bölüntüye ayırmak istiyorsanız yapmanız gereken şey diskinizdeki bölüntülerden birini Genişletilmiş Bölüm  (Extended Partition) olarak oluşturmak. Ondan sonra bu Genişletilmiş Bölümün kapasitesini dilediğiniz kadar bölüntüye ayırabilirsiniz.

Hani yer azdı da bu yüzden 4 bölüntüden fazla olmuyordu? sorusu aklınıza gelebilir. Bu sorunun cevabı ise şu şekilde;

MBR mantıksal bölüntülerin şemasını barındırmaz sadece tek bir Genişletilmiş Bölüm(Extended Partition) şemasını barındırır. Genişletilmiş Bölüm’ün içerdiği Mantıksal Bölümlerin şeması ise daha ilerideki sektörlerde bulunur ve buradan bu şemaların bulunduğu sonraki sektörlere link verilir.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2013/02/16/master-boot-record-hakkinda-ne-biliyorsunuz/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
UEFI ve GPT Nedir? Asp.Net’te DataList Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes