Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Blue Screen Error yani canımızı çok sıkan keşke hiç karşımıza gelmesin dediğim Mavi Ekran hatası. Mavi Ekran hatasının ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Daha doğrusu şöyle söyleyelim. Bilgisayarımız mavi ekran hatası verdiğinde neden ilk aklınıza gelen şey format? Çünkü sadece virüsten veya kurulan bileşenden kaynaklanan bir hata olduğunu düşünüyoruz. Evet yeri geldiğinde Mavi Ekran hatası bilgisayarımıza kurduğumuz programla, bilgisayarımıza taktığımız donanımın uyumsuz olduğundan ya da bilgisayarımıza bulaşan bir virüsten kaynaklanır.

 

Mavi Ekran Hatası Nedir emresupcin - Mavi Ekran Nedir? Hata Nasıl Meydana Gelir?

 

Mavi ekran, ya da BSoD Microsoft Windows’un bir şekilde üstesinden gelemediği sorunlarda kilitlenip ekrana getirdiği, üzerine birçok esprinin yapıldığı hata ekranı. Hatta dilimize Mavi ekran vermek deyimini kazandırmıştır. Windows 98, tanıtıldığı ve tüm dünyada canlı olarak yayınlanan toplantıda bilgisayara bir tarayıcı takılması ile kilitlenmiş ve mavi ekran vererek daha piyasaya sürülmeden herkesin gözü önünde çöken ilk işletim sistemi unvanını almıştı.

 

Mavi Ekran hataları Windows durma hataları olarak da bilinir. Mavi ekran hatalarının nedenleri çeşitlidir. Bazen yazılımsal bir sorun, bazen de donanımsal bir sorun mavi ekran hatası ya da orijinal adıyla BSOD almanıza neden olur. Yazılımsal sorunlar genellikle giderilebilir sorunlardır. Ancak donanımlardaki fiziksel sorunlar yazılımsal müdahale ile giderilemez. Mavi ekran hatalarının kaynağını öğrenmek için ekrana gelen hata kodu analiz edilebilir. Bunun için Microsoft tarafından sağlanan Windows Debugging Tools yazılımı kullanılabilir. Ancak son kullanıcılar için bu yazılımı kullanmak pek kolay değildir.

 

Windows yazılımının NT çekirdeğine kurulu Windows XP ve ondan sonraki sürümlerinde mavi ekran hataları için birçok önlem alınmış ve de bu hatalar olabildiğince azaltılmıştır. Ayrıca Windows 8 ile beraber mavi ekranın tasarımında önemli değişiklikler yapılmıştır. Mavi ekran ismi diğer işletim sistemleri için kullanılmasa da, çekirdeklerinin altından kalkamadıkları durumda son bir ekran gösterirler. Örneğin, UNIX ve türevlerinde buna Kernel Panic denir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İşletim Sistemi Çekirdeği Nedir? GNU Octave Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes