Responsive Reklam Alanı

Tekrar merhaba sevgili arkadşlar hazır bugün regedit’in ne olduğunu anlatmışken bir başka windows yardımcı programını daha anlatmak istiyorum bu programımızın adı başlıkta belirtilen msconfig’tir.

Kısaca anlatmak gerekirse msconfig; Windows işletim sisteminde bilgisayar açılırken çalısacak olan programların ve işlemlerin ayarlandigı yönetim yeridir. Buradaki ayarlamalar ile istedigimiz programları pc açılırken başlatabilir istediklerimizi ise engelleyebiliriz.

Daha detaya inecek olursak;

Msconfig, “Microsoft Configuration Utility-Microsoft Konfigurasyon Aracı” kelimelerinin kısaltmasıdır.

Msconfig’e ulaşmak için Başlat menüsünden Çalıştır seçilir. Ekrana gelen pencerede msconfigyazılarak Tamam tuşuna bastığımızda karşımıza Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı gelmektedir.

msconfig ekran emresupcin - Msconfig Nedir ve Ne İşe Yarar?

Pencerede birçok sekme yer almaktadır. Bunlar:

Genel Sekmesi
Genel semesinde ilk olarak Normal Başlangıç, Tanımlama Başlangıcı ve Seçmeli Başlangıç seçenekleri bulunmakta, bu tanımlardan Seçmeli Başlangıç seçeneği seçildiğinde ise alt tarafta diğer seçenekler çıkmaktadır.

Normal Başlangıç: İşletim sistemimiz üzerine yüklenen programların yaptığı değişiklikler dahil olmak üzere bütün başlangıç öğelerini, bütün hizmetleri ve bütün sistem  sürücülerini kendi ayarları doğrultusunda yükleyecektir. Kullanıcının yaptığı hiçbir değişiklik kayda alınmayacaktır.

Tanımlama Başlangıcı; Genel olarak sistem açılışında herhangi bir problem olduğu zamanlarda problemin tanımlanması için kullanılmalıdır. Örneğin, yüklenen bir program sistemde uyum problemi çıkarttığı takdirde bu seçenek seçilmeli ve hatanın nereden kaynaklandığı bulunana kadar açılış denenmelidir.

Seçmeli Başlangıç: Bu başlangıç sekmesi açılış üzerinde bir ayar yapıldığı taktirde kullanılmakta ve hangi ayarın çalışıp hangisinin çalışmayacağı kullanıcının takdirine bırakılmaktadır. Örneğin, yüklediğiniz bir programın işletim sisteminin her açılışında yüklenmesini istediğiniz taktirde buradaki ayarlardan programı disable ettiğinizde yaptığınız ayarın çalışması için seçmeli başlangıcın aktif olması gerekmektedir. Seçmeli başlangıç altında bazı seçenekler bulunmaktadır. Bunlar;

System.ini dosyası işletilsin, Win.ini dosyası işletilsin, Sistem Hizmetlerini Yükle ve Başlangıç Öğelerini yükledir. Hemen alt tarafta bulunan Sistem Geri Yüklemeyi Başlat seçeneği ise Microsoft’un, işletim sistemine yapılan her değişikliği kaydettiği ve herhangi olası bir aksilik durumunda eski yedeğin geri yüklenmesi için kullanılan bir hizmettir.

System.ini Sekmesi
System.ini, Windows’un ilk sürümlerinden beri kullanılan bir sistem dosyasıdır. System.ini, işletim sistemi başlatılırken yüklenecek olan dll (Dynamic Link Library) dosyalarını, aygıt sürücülerini (driver), başlangıç anında ve/veya MSDOS tabanlı programlarda kullanılacak olan ayarların kaydedildiği bir ayar dosyasıdır. Eğer bu tip programlarda bir sorun yaşanıyorsa ve ayarlarında uyumsuzluk bulunuyorsa bu sekmeden istenilen satırın çalışıp istenilen satırın çalışmaması ya da hangi satırın önce hangisinin sonra çalıştırılacağı bu pencereden ayarlanabilir; istenirse yeni bir ayar satırıda eklenebilir.
NOT: Gelişmiş bir kullanıcı değilseniz bu tab ile oynamamanız  tavsiye edilir.

Win.ini Sekmesi
Win.ini dosyasıda tıpkı system.ini dosyası gibi ilk Windows sürümlerinden beri olan bir ayar  dosyasıdır. Bu dosyanın system.ini dosyasından farkı ise şudur: System.ini dosyası işletim sistemi açılırken kullanılacak olan ayarları barındırmakta; win.ini dosyası ise işletim sistemi açıldıktan sonra kullanılacak olan ayarları saklamaktadır. Örneğin, işletim sistemi açıldığında 16 bit bir dosya kullanılacağı zaman dosyanın hangi ayarlar ile açılacağı, işletim sistemindeki varsayılan fontun hangisi olacağı gibi ayarlar bu dosyada saklanır. Yine system.ini dosyasında olduğu gibi bu ayarlarda bir sorun çıktığı zaman sağ taraftaki panelden hangi ayarın çalışıp hangisinin çalışmayacağı, hangisinin önce hangisinin sonra çalışacağı buradan ayarlanabilir.

Boot.ini Sekmesi
Boot.ini dosyası, NTFS (New Technology File System) tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan ve işletim  isteminin yüklenmeye başlayacağı sıradaki ayarları içeren dosyadır. Bu dosya bozuk ya da yanlış olduğu taktirde işletim sistemi yüklenmeyecektir. Bu penceredeki ayarlardan Zaman  aşımı bölümü, işletim sistemi açılırken F8 tuşu ile açılış menüsüne gelindiği taktirde ve/veya herhangi bir kilitlenme, işletim sisteminin açılışının yarıda kalması, restart ve/veya aynı bilgisayarda birden çok işletim sistemi yüklü olmasıgibi durumlarda gelen işletim sistemi menüsünün kaç saniye ekranda duracağınıgösterir.

/SAFEBOOT seçeneği işletim sisteminin yeniden başladığı sırada güvenli kipte açılmasının istendiği zaman kullanılmalıdır. /SAFEBOOT seçeneği seçildiği taktirde orta taraftaki seçeneklerde aktif olmaktadır. Buradaki AĞ seçeneği işletim sistemi güvenli kipte açıldığında ağ desteğinin de olması gerektiği durumlarda; en az seçeneği minimum konfigürasyonla işletim sisteminin yüklenmesi gereken durumlarda kullanılmalıdır.

/NOGUIBOOT seçeneği seçildiği taktirde işletim sisteminin yüklenmesi sırasında açılışta gelen Windows resmi görünmeyecektir. Bunun amacı açılışın hızlandırılmasıdır.

 
/BOOTLOG seçeneği işletim sisteminin yüklenmesi sırasında meydana gelen aksaklıkların bulunması için kullanılan; sistemin yüklenmesi sırasında her adımın bir dosyaya kaydedilmesini sağlayan seçenektir. Bu seçenek işaretlendiğinde yüklenme sırasında yapılan her şey root’a kaydedilecektir.

/BASEVIDEO ekranla ilgili problemleri gidermek için kullanılır.

 /SOS ileri düzey hata ayıklama kipinin devreye alınması içindir.

 Hizmetler Sekmesi
Bu pencere NT tabanlı sistemlerde işletim sistemi ile birlikte arka planda çalışan işletim sistemi tarafından belli özelliklerin desteklenmesi için çalıştırılan dosyalar bütünüdür. Örneğin, Microsoft ses hizmeti Windowsun seslerinin çıkartılabilmesi için kullanılan bir hizmettir. Bu hizmetlerin hangisinin işe yarayıp hangisinin işe yaramadığınıbelirledikten sonra yan taraftaki kutularıtemizleyerek çalışmalarınıengelleyebilirsiniz. Bu ayarlara bilgisayarım/Sağtuş/ Yönet/ Hizmetler ve Uygulamalar/Hizmetler yoluyla da ulaşabilirsiniz.

 Başlangıç Sekmesi
İşletim sistemine yüklü olan programların hangilerinin başlangıçta çalıştığını gösteren sekmedir. Buradaki dosyaların bazıları gereksiz olup yanlarındaki kutucukların temizlenmesi sistemin performansı için yararlı olmaktadır. Örneğin bilgisayar başlangıcındaki MsnMsgr programı çalıştırılmak istenmiyorsa ilgili seçeneğin yan tarafındaki kutucuk temizlenmelidir. Bu sayede işletim sistemi yeniden başlatıldığında MsnMsgr programı çalıştırılmayacaktır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Regedit Nedir ve Ne İşe Yarar? Türkçe Xbox Geliyor!
1 Yorum
  1. Yazar
    Bilal

    Tebrikler çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş saolun.

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes