Responsive Reklam Alanı

MSFlexGrid Kontrol Nesnesi emresupcin - MSFlexGrid (Izgara) Kontrol Nesnesi?Merhaba sevgili okurlar,

Pazartesi gününden itibaren vize sınavlarım başlayacağından oldukça yoğun sınav haftam olacak. Bu süre zarfında sadece 2 hafta blogu aksatabilirim ve ders, bilgi paylaşımlarında fazla bulunamayabilirim. Anlayış ile karşılayacağınızdan eminim.

Şimdiii gelelim bugünkü dersimize, Bugün sizlere Visual Basic 6.0 ‘de MSFlexGrid Kontrol Nesnesinden bahsetmek istiyorum. Kod kısımlarına geçmeden temel yapısını yani görevlerini anlatacağım. İlerleyen makalelerimde MSFlexGrid örneklerine detaylı bir şekilde değineceğim.

 

Özellikler

Height, Weight Seçili olan bir hücrenin sırasıyla yüksekliğini ve genişliğini belirler.

———————————————————
Cols, Rows Izgaranızdaki sütun (cols) ve satır (rows) sayısını ayarlamanız içindir. Tasarım aşamasında veya pişirirken ayarlayabilirsiniz. Yukarıdaki ızgarayı gözönüne alırsak; ızgara.cols = 4: ızgara.rows=4

———————————————————

ColWidth, RowHeight Belirleyeceğiniz bir kolonun genişliğini veya belirleyeceğiniz bir satırın yüksekliğini ayarlarsınız.Yukarıdaki ızgarada 3. sütun diğerlerinden daha genş. Bunun için; ızgara.ColWidth(3)=200

———————————————————

Col,Row Izgaranın içinde bir hücreyi seçerken bir nevi koordinat belirtmeye yarar bunlar. ızgara.Col=3:ızgara.Row=2 komutları ızgaranın 3. sütun ve 2. satırın kesiştiği yerdeki hücreyi seçer.

———————————————————

FixedCols, FixedRows Hani bu tür tablolarda genelde gri renkte olup, hiç değişmeyen bölümler vardır ya, işte onları bu özellikler ifade eder. Tasarım aşamasında kontrolünüze sağ tuşla basıp, özellikler’i seçerseniz bunların sayısını kolayca ayarlayabilirsiniz. üstlerinde yazacak metinleri ise form_Load olayı içerisinde halledersiniz.

———————————————————

Text Bir hücrenin içinde yazan metni ifade eder. Yani hücrelere bir şeyler yazmak için de bunu kullanacağız.

———————————————————

CellAlignment Bir hücrenin iç hizalama durumunu ayarlamaya yarar. Hizalama derken umarım metnin ortalanmış, sola yaslanmış, sağa yaslanmış gibi özelliklerinden bahsettiğimi anlamışsınızdır. 0-9 arası bir atama gerçekleştirebilirsiniz.

———————————————————

ColAlignment Yukarıdaki özelliğe benzer fakat bu sefer hizalama tek bir hücrede değil seçili olan tüm sütunda uygulanır. Izgara.ColAlignment(5) = 0 komutu ile ızgaranın 5. kolonundaki hizalama sol üst taraf olarak ayarlanacaktır.

———————————————————

GridLines Izgara demirlerinin cinsini belirler desem… Evet bir bakıma böyle. Hücre sınırlarını oluşturan çizgilerin tipini belirlemek için kullanılır. 0-4 arası atama yapabilirsiniz.

———————————————————

GridLineWidth Hücre çizgilerinin kalınlığını belirler.

———————————————————

ScrollBars Teknoloji hızla gelişiyor. Artık ızgaraların kaydırma çubuklularından çıkıyor. Siz de bu kolaylıktan yararlanmak isterseniz 0-3 arası bir atama yapın ve beğendiğinizi alın! 🙂

———————————————————

Cellselected boolean tipte bir özelliktir. Yani doğru/ yanlış. Bir hücrenin seçili olup olmadığını anlamaya yarar.

———————————————————

ColSel, RowSel Sizlere hücreleri fare ile seçip grup yapabileceğiniz söylemiştim. sanılanın aksine bu grup olaylarının kanuni ve ahlaki bakımdan hiç bir mahsuru yoktur. Her isteyen yapabilir ve yaptırabilir. Tabi bu durumda hangi hücrelerin seçili grup içinde yer aldığınnın bilinmesi, veya belirlenmesi gerekir. işte bunun için kullanılır bu iki özellik. Col ve Row ile seçtiğiniz hücreden başlayıp, colsel ve rowsel ile seçili olan hücreye kadar bir bölge seçilir.

———————————————————

Şekildeki gibi bir yeri seçmek için;
ızgara.col=1:ızgara.row=1 ‘ Seçmeye başlayacağımız yeri belirliyoruz.
ızgara.colsel=2:ızgara.rowsel=2′  Seçmenin yapılağı alan, bu hücreye kadar olan alandır.

1,1 1,2
2,1 2,2

———————————————————

Clip Izgaranın içinde seçili olan bölgenin içeriğini String (metin) olarak bir değişkene aktarmaya yarar. Bildiğiniz gibi string türü değişkenlerle toplama yapıyorsanız, sonradan gelen metin diğerinin ucuna eklenir.

———————————————————

Picture Izgaranın görünüşünün resmini çekmeye yarar. Bu şekilde ekrana sığmayan satır ve sütunlara da ulaşabilirsiniz. Resmi clipboard’a gönderip sonradan ne yapacaksanız o iş için saklayabilirsiniz.

———————————————————

PictureType Picture ile elde edeceğiniz resmin tipini belirlemeye yarar.0 yüksek kalite, 1 düşük kalite içindir. pek de öyle önemli bir fark yok.

———————————————————

CellPicture Aktif hücreye görüntü yüklemek için kullanılır. LoadPicture ile yükleyebilir veya başka bir kontrolden çağırabilirsiniz. Izgara.Cellpicture = LoadPicture(“c:elgelerimkedi.bmp”) gibi bir komutla annenizin görmesini istemeyeceği bir resim yükleyebilirsiniz.

———————————————————

Sort En önemli özelliklerden biri. Seçilen satırları belirtilen kriterlere göre sıralamak için kullanılır. Bunu denemeniz zor olacağından biraz açıklayayım.

 

0 Sıralama işlemi yapılmaz. (o zaman niye sort komutnu kullanayım ki di mi?)
1 Artan sırada sıralama. Genel
2 Azalan sırada Sıralama. Genel
3 Artan sırada sıralama. Sayısal
4 Azalan sırada sıralama. Sayısal
5 Artan sırada sıralama. Metin (Büyük-küçük harf duyarsız)
6 Azalan sırada sıralama. Metin (büyük-küçük harf duyarsız)
7 Artan sırada sıralama. Metin (Büyük-küçük harf duyarlı)
8 Azalan sırada sıralama. Metin (Büyük-küçük harf duyarlı)
9 Özel. Compare olaynın gerçekleşmesine sebeb olur.

———————————————————

 

Olaylar ve Metotlar

Bir nesne olmasındandır ki, bunun da kendine özgü olay ve metotları vardır.

Compare Sıralama (sort) özelliği 9 olarak atandığında gerçekleşen olaydır.

———————————————————

EnterCell, LeaveCell Hücreye giriş-çıkışları kontrol eder.

———————————————————

Scroll Kaydırma çubukları tarafından kaydırıldığında bu olay olur.

———————————————————

Clear Izgaranın her türlü içeriğii temizlemek için kullanılır. Satır ve sütun sayısında bir değişiklik olmaz.

———————————————————

AddItem Bir gride satırlar eklemek için kullanılır. ızgara.addItem içerk$,[index%] .index% kullanıma bağlı olup eklenecek satırın yerini belirtir. İçerik$ ile belirtilen metin (string), yeni satırn ilk sütununda yer alır. Diğer sütunlara da bilgi yazdırılacak ise bu char(9) (tab) karakteri ile sağlanabilir.

———————————————————

RemoveItem Bir gridden satır silmek için kullanılır. Izgara.RemoveItem 5 komutu ile 5 nolu satır ızgaradan silinecektir.

____________________________________

Bu kadar MSFlexGrid’ten bahsetmek yeterli diye düşünüyorum 🙂  Örneklerini de diğer derslerimizde bol bol işleriz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Yeni Klasör Eklerken Bazı İsimlere Neden İzin Verilmiyor? MDI Form (Multiple Document Interface) Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes