Responsive Reklam Alanı

Nereden Nereye Google Chrome emresupcin - Nereden Nereye Google Chrome?Merhaba arkadaşlar,

Dün sizler ile birlikte İnternet Explorer’ın tarihini ve işleyişini ele almıştık. Bu yazımda ise Google Chrome’u ele alacağım. Google Chrome geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bir web tarayısı haline geldi ve kendi kategorisinde Explorer’dan sonra liderliğini sürdürmektedir. 2013 yılı itibarıyla StatCounter adlı internet istatistik aracının yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde %39’luk bir kullanım alanına sahip olan Chrome, aynı zamanda dünyanın en çok tercih edilen ve kullanılan internet tarayıcısıdır.

 

 

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen bir ağ tarayıcısıdır. Adını çizgesel (grafiksel) kullanıcı ara yüzünden almaktadır. “Chromium” isimli tarayıcı ise Google Chrome’un arkasındaki açık kaynak kodlu tasarıya verilen addır. Microsoft Windows için geliştirilen beta sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde, 43 farklı dilde kullanıma sunulmuştur. Daha sonra Mac OS X veLinux sürümleri de geliştirilmiştir. Chromium tasarısı BSD Lisans altında yürütülmektedir. Google Chrome’un temelini oluşturan Chromium; açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu halde bu kodların, kapalı kaynaklı Google Chrome projesinde kullanılabiliyor olmasının nedeni BSD Lisansının esnekliğinden kaynaklanmaktadır.

 

Google’ın CEO’su Eric Schmidt Google Chrome’ un çıkışından 6 yıl önce bağımsız bir tarayıcı yapma fikrine karşıydı. Google’ın küçük bir şirket olduğunu düşünüyor ve bu fikrin şirketi zedelemesini istemiyordu. Ancak şirket kurucuları Sergey Brin ve Larry Page birkaç Mozilla Firefox geliştiricisini işe alarak beta sürümünün oluşmasını sağladılar.  Öncelikli tasarlanma amaçları, varolan görüntüleyiciler arasında güvenliği geliştirmek, hız ve kararlılığı sağlamak. Bunlarla birlikte geniş bir kullanıcı arayüzü değişimi yapılmıştır. Chrome, Google ve Netscape gibi diğer üçüncü parti yazılımlardan oluşan 26 farklı kod kütüphanesinden oluşturulmuştur.

 

Chrome periyodik olarak iki adet karalisteyi (phishing ve malware) güncellemektedir. Ve kullanıcılar zararlı siteleri ziyaret etmeyi denediklerinde onları uyarır. Bu hizmet diğer kullanıcılar tarafından, “Google Safe Browsing API” adıyla anılan kamuya açık alan vasıtasıyla kullanılabilmektedir. Bu listelerin oluşturulma sürecinde Google ayrıca, zararlı yazılım uygulamaları bulunduran site sahiplerinin listesini bildirmektedir. Chrome; özel tarama özelliği olan Incognito mod desteği sağlamaktadır. Bu özellik tarayıcının herhangi bir tarih tarama bilgisi cookies depolamaksızın web sitelerini ziyaret etmesini sağlar. Bu özel tarama özelliği Apple Safari ve Internet Explorer 8’in son beta versiyonundaki ile benzerdir.

 

The Daily Telegraph’dan Matthew Moore, programı ilk inceleyenlerden biri olarak şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Google Chrome göz alıcı, hızlı ve etkileyici yeni özelliklere sahip fakat henüz Microsoft’u tehdit eden bir rakip değil.” Microsoft’dan yapılan açıklama: “Chrome tarafından gelen tehdit önemsenmemektedir” ve “pek çok insanın Internet Explorer 8’i kabulleneceklerini tahmin etmekteyiz.”[26] Opera Software: “Chrome, en büyük uygulama platformu olarak Web’i güçlendirecektir.” Mozilla ise Chrome’un web tarayıcı pazarına girmesinin sürpriz olmadığını ve Chrome’un Firefox’un rakibi olma gibi bir hedefi olmadığını belirtmektedir. Dahası bu durumun Google’ın, Firefox’u finanse etmesinde etkili olmaması gerektiğini söylemektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Nereden Nereye İnternet Explorer? Nereden Nereye Mozilla Firefox?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes