Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Photoshop‘lu makalelerimize devam ediyoruz ve sırada layer özelliklerinin ne olduğu var. Çoğu arkadaşlarımız bir an önce uygulamalara geçmeyi isteyebilir ve sabırsızlanabilir ancak teorik bilgimizi pekiştirmeliyiz ki uygulamalarda neyin ne olduğunu kavramamız kolay olsun. CS2 yeniliklerinden Layer araç paleti nasibini fazlasıyla almış. CS2 ile çalışırken eski el alışkanlıklarımız biraz problem oluştursa da zamanla Layer’ların yeni çalışma sistemi oldukça hoşunuza gidecektir.

CS2 ile birlikte gelen Layer özellikleriyle, genel Layer tekniklerini örneklerle anlatmak istiyorum. Eğitimlerimde ve okuyucularımızdan aldığım geri dönüşlerde katmanlarla çalışmanın iyi bilinmediğini, Layer’ların kullanıcıya sunduğu imkânları gerektiği gibi kullanamadıklarını görüyorum, okuyorum. Bunun üzerine Layer, Layer Mask ve Alpha kanallarını ele alan, ayrıntılı bir dosya konusu planlıyorum. Alpha kanallarını etkin kullanabilmek, ekstra renk işlemleri gibi detaylı konulara yer vereceğim.

Layer’larda önemli yeniliklerden biri birden fazla katmanın aynı anda seçilebilmesi…

CS sürümünde birden fazla katmanı seçip, taşıma ve transform için birbirine link ile bağlamamız gerekiyordu. İşlem bittikten sonra birbirine bağlı katmanları tekrar çözmemiz gerekiyor ve bu işlem için zaman kaybediyoruz. Klasik seçme tuşları olan Shift ve Command tuşlarının kullanım biçimlerini Layer paleti üzerinde aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Birden fazla katmanı bu şekilde seçtikten sonra hizalama, taşıma, ölçekleme işlemlerini yapabilir, iş bitiminde Select menüsünden Deselect Layers komutuyla seçmiş olduğunuz Layer’ları seçili olmaktan çıkarabilirsiniz.

Deselect Layers Select menüsünün yeni komutlarından biridir. Bazı çalışmalar olur ki, onlarca katman kullanmak zorunda kalırız. Bazı katmanları gizler, bazılarını aktif yaparız. Katmanların bu ileri düzey kontrolleri konusunda Layer Comps ve Layer Set’ler vardır. Layer Set yeni sürümde Group olarak isim ve işlev değişikliğine uğramıştır. Comps ve Group’ları kullanmadan klavyeden Alt tuşu basılı durumda iken görünür katmanların gözlerinden birine tıkladığınızda tüm katların gizlendiğini, sadece tıkladığınız katmanın görünür olduğunu göreceksiniz. Aynı işlemi diğer katmanlarda da deneyebilirsiniz.

Katmanların seçilmesi, katmanlar üzerine çalışmanın ilginç özelliklerinden biri de Select menüsünde bulunan Similar Layers. Harika bir özellik. Çalışmanızda 20 adet Type Layer’dan oluşmuş katmanlar olduğunu düşünelim. Bu 20 katman içinde bulunan yazıların yazı karakterleri, renkleri değişecek.

Şimdi bir katmanı seçin ve Select menüsünden Similar Layers komutunu verin. Seçilen tüm yazı katmanları için yazı rengi ve font vb. değişiklerini gerçekleştirin. Değişikliklerin hemen hepsi aynı anda gerçekleşecektir.

Birden fazla katman seçili olması durumunda klavyeden Ctrl+G tuş kombinasyonunu uyguladığınızda seçili katmanlar bir set altında toplanırlar. Birden fazla katmanı Group yapmadan da bir birine bağlayabilir, aynı şekilde hareketlerini gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Bir den fazla katman seçili olması durumunda layer araç paletinden zincir ikonuna tıklayarak birbirlerine linkleyebilirsiniz. CS sürümünde olduğu gibi birbirine bağlı katman davranışları, taşıma, boyutlandırmalarda işe yarıyor. Layer’lar ile ilgili yeni özelliklerden bir tanesi, Layer paletindeki seçili katmanların sıralanmasını tersine çeviren Layer/Arrange sekmesindeki Reverse komutu.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Photoshop’un Gelişim Süreci? Photoshop’ta Resim Ortalama İşlemi?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes