Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

İnternetin ortaya çıkmasıyla bilgi çağında yeni bir dönem başlamıştır. Bunun üzerine web yazılım dilleri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bu dillerden biri de günümüzde en çok kullanılan diller arasında olan PHP’dir. PHP birçok yazılımcının tercihi ve yardımcısı durumundadır. PHP’ nin sağladığı esneklik ve gösterdiği performans tercih edilme sebeplerinden biridir.

PHP ile üstün performans sağlayan Apache web sunucusu da internet dünyasında önemli bir yere sahiptir.

PHP ile ayrılmaz bir bütün olan MySQL veri tabanı web sayfalarımızda interaktif kullanımı sağlayan en önemli araçlardan biridir. PHP ile MySQL deyim yerindeyse kardeş sayılırlar.

MySQL veri tabanına ara yüz olarak kullanılan PhpMyAdmin ise PHP – MySQL ikilisiyle beraber kullanılır.

Neyse gelgelelim PHP Çalışmasına?

PHP özellikle web uygulamaları için üretilen web sayfalarının hızlı bir şekilde yazılması için düşünülmüştür. Rasmus Lerdorf tarafından öncelikle kendi kişisel web sayfalarını yazmak için geliştirilmesi nedeniyle ‘P’ersonal ‘H’ome ‘P’ages adının kısaltması olarak karşımıza çıkan PHP, daha sonra ‘P’HP ‘H’ypertext ‘P’reprocessor adıyla resmileştirilmiştir. PHP, HTML kodları içine gömülü bir script dilidir. PHP kendi yorumlayıcısı ile birlikte kullanılır. Bu yorumlayıcının yaptığı aslında HTML kodları arasına yerleştirilmiş PHP kodlarını ayrıştırıp işleyerek sonuçta saf HTML formatında bir çıktı üretmek ve web sunucuya iletmektir. Böylece istemcilerde herhangi bir internet tarayıcısı sayesinde HTML formatında sayfa görüntülenir.

Bu işlemler sırasıyla şu şekilde gerçekleşir;

>> Web Server(Web Sunucu) dosya uzantısından bu isteği yapan dosyanın bir PHP dosyası olduğunu algılar ve PHP yorumlayıcıya yollar.

>> PHP yorumlayıcısı ilgili dosya içindeki scriptleri çalıştırarak geriye döndürdüğü sonucu web sunucuya tekrar gönderir.

>> Web sunucuya ulaştırılan sonuç istemci tarafına HTML dosya olarak yollanır.

>> PHP, sunucu taraflı (server-side) bir programlama dili olduğu için istemci tarafından PHP kodları görüntülenemez, sadece PHP kodlarının dönüştürüldüğü HTML kodları görüntülenebilir.

—————————————————————————-

PHP kodu, HTML kodlarının içine 4 farklı şekilde yazılabilir;

1 –  Kısa Stil: <? Buraya PHP kodu yazılacak ?>
2 – XML Stil: <?php Buraya PHP kodu yazılacak?>
3 – Script Stil: <script language=’php’> Buraya PHP kodu yazılacak </script>
4 – Asp Stil: <%Buraya PHP kodu yazılacak%>

—————————————————————————-

    PHP ile etkileşimli programlar oluşturmak istiyorsak şu yazılımlara ihtiyacımız vardır;

1 – Web sunucu

2 – PHP yorumlayıcı

3 – Yazmak istediğiniz Web programı ile kayıt ekleme, silme, güncelleme veya kayıt sorgulama varsa bu işlemleri yapabilmek için bir veri tabanı

4 – Veri tabanına kolay erişim için hazırlanmış yardımcı yazılım (örneğin MySql veri tabanı için kullanılan PhpMyAdmin yazılımı)

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternet Bankacılığı Nedir? Ne İşe Yarar? Facebook Son Bombasını Patlattı!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes