Responsive Reklam Alanı

RAID Nedir emresupcin - RAID Nedir?Merhaba sevgili okurlarım,

Bu makalemizde sizlere raid teknolojisinden bahsedeceğim. Şimdi işin espri tarafı sakın makalemde raid’in sinek ilacı olan markasını reklam edeceğim aklınıza gelmesin he 🙂 Redundant Array of Inexpensive Disks veya Redundant Array of Independent Disks kısaca RAID, diskler arasında veri kopyalama veya paylaşımı için birden fazla sabit diski kullanarak yapılan veri depolama tasarısıdır.

 

 

Tek diske göre, RAID’in yararı, veri bütünlüğünü, hata toleransını, iş çıkarma yeteneğini ve toplam disk kapasitesini artırmasıdır. Özgün uygulamalarda, anahtar avantajı disk kapasiteyi artırmakla beraber disk performansını da yükseltmesi ve verileri eş zamanlı olarak yedeklemeyi sağlamasıdır.

 

RAID, tek bir mantıksal birime çoklu diskleri birleştirir. Böylece işletim sistemi birçok farklı sabit disk görmek yerine sadece bir tane görür. RAID sunucu tabanlı bilgisayarlarda tipik olarak kullanılır ve genellikle aynen boyutu ayarlanmış disk sürücüyle tamamlanır. RAID şartnamesi birtakım prototipleri “RAID düzeyleri” veya disk bileşimlerini önermekteydi. Her birinin teorik avantajları ve dezavantajları vardı. Yıllar içinde, RAID kavramının farklı yürütmeleri ortaya çıktı. Çoğu orijinal hallerinden farklılaştı ama numaralandırılmış adlar kaldı.

 

RAID’in birçok tanımı yıllar içinde tartışılmıştır. Temel RAID kavramlarını kullanan herhangi bir sistem güvenlik, kapasite veya performans için fiziksel disk uzayını birleştiriyorsa buna RAID Sistem denir. Kısacası Raid, veri kaybını önlemek veya daha hızlı okuma & yazma  için kullanılmaktadır. Bunun için aynı özelliklerde 2 veya daha fazla hard diskin olması gerekmektedir. En çok kullanılan Raid türleri Raid 0 , Raid 1 , Raid 10 ‘dur.

 

Raid 0 (Performans);

2 veya daha fazla harddisk olarak çalışır. Diyelim ki X ve Y isimli 1 TB harddiskiniz var. Toplam boyut yani 2 TB olarak görür.  2 harddiskin hızını birleştirerek yüksek performans sağlamaktadır. Herhangi bir harddisk bozulduğu zaman tüm veriler kaybolur.

 

Raid 1 (Yedekleme);

2 diski tek bir harddisk olarak tanımlar. Diyelim ki X ve Y isimli 1 TB harddiskiniz var. Raid 1 yaptınız  zaman işletim sisteminde 1 TB olarak gözükür. Diyelim ki “Web site” diye klasörünüz var. İşletim sisteminde görünen harddiskin içinde olduğu zaman hem X diskinize hem de Y diskinize yazar (Silerseniz 2 harddiskten de siler.). X veya Y diskiniz bozulduğu zaman veriler diğer harddiskte durmaktadır.

 

Raid 10 (Yedekleme & Performans);

En az 4 harddiskten oluşmaktadır.  Diyelim ki A , B , C , D isimli 1 TB harddiskleriniz var. Raid 10 yaptığınız zaman 4 harddiski birleştirip işletim sisteminde 2 diskin boyutunu vermektedir.En fazla 2 harddisk bozulduğu zaman bile işletim sistemi çalışmaya devam eder.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Yeni Alan Adı Uzantıları ve ICANN! Access Veritabanı Nedir? Hangi Amaçla Kullanılmaktadır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes