Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Zaman zaman bazı program dillerinden bahsediyoruz bu yazımızda ise yine bir programlama dili olan strach’tan bahsedeceğiz ve nasıl kullanıldığına değineceğiz. Yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoluna programlama dili diyoruz. Makalemde kendi bilgilerimin yanı sıra yanlışlarımın olmaması içinde eogrenme.net adresinden yararlandığımı belirtmek istiyorum.

Bahsedeceğimiz Strach programının paradigması; Nesne Yönelimlidir. Programlama paradigması dediğimiz olay ise, bilgisayar programlamanın temel bir tarzıdır. Buna nazaran metodoloji, yazılım mühendisliği problemlerinin çözümünde kullanılan belirli bir stildir.

Scratch MIT tarafından geliştirilmiş bir grafik programlama dilidir. İnternet sitelerinin çoğunluğunda geçen 8-16 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış olduğu bilgileri görülse de Scratch’ı her yaştan insanlar kullanabilir. Scratch ile birlikte animasyonlar, oyunlar ve hikayeler oluşturulabilir. Programlama dilleri ya da programlama her ne kadar birçok insana zor gelse de Scratch ile kullanıcılar programlamanın eğlenceli yanıyla karşılaşırlar ve bu da kullanıcıların programlamaya olan negatif bakış açısını olumlu yönde değiştirmelerine olanak sağlar.

Strach Ornekleri emresupcin 1024x572 - Scratch Nedir? Nasıl Kullanılır?

Scratch ile bilgisayar programı yazmak için kodların bloklar halinde üst üste ve yan yana bir araya getirilmesi gerekir. Çek-Bırak özelliği sayesinde Scratch ile programlama öğrenmek çok kolaydır. Scracth ile resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebilir, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunlarımızı tasarlayabilir ya da interaktif hikayeler anlatabiliriz. Stratch Alçak tabanlıdır: Başlaması kolaydır, Geniş duvarlıdır: Çok çeşitli projeler yapılabilir, Yüksek tabanlıdır: Basit bilgilerle karmaşık projeler yapılabilir.

Scratch’in gelişmiş ve kullanması kolay bir arayüzü vardır. Scratch arayüzü 3 ana bölmeden oluşur.
1- Blok Paletinde karakterleri programlamak için kullanılan bloklar vardır.
2- Kodlama alanı bilgisayar programını yazdığımız yerdir. Buraya blokları çekip bırakarak programımızı yazarız.
3- Proje ekranı bizim sahnemizdir. Tasarladığımız herşey Scratch’in sahnesinde hayat bulur.

Scratch ile çocuklar anlaması zor olabilecek bu kavramları anlamlı bir bütün içinde motive olarak öğrenirler. Matematik dersinde değişkenlerin ne olduğunu anlamakta zorlanan bir çocuk kendi bilgisayar oyununu tasarlarken değişkenlerin ne olduğunu daha kolay bir şekilde öğrenir. Scratch ayrıca çocukların tasarlama becerilerini de geliştirir. Bir fikirden yola çıkan çocuk bir taslak yaratır ve karşılaştığı problemleri çözerek bu taslağı bir proje haline getirir. Scratch çocukların mantıksal düşünme, böcek (hata) bulma ve temizleme becerilerini geliştirdiği gibi çocukların projeleri üzerinde kararlılıkla çalışma disiplinini sağlar.

Çoğu insan için bilgisayar programlamak zor ve uzmanlık gerektiren bir iş olduğu düşünülür. JAVA ya da C++ gibi geleneksel programlama dilleri için bunlar doğrudur ve çoğu insan için bu dilleri öğrenmek zordur. Scratch bilgisayarların daha güçlenmesi ve arayüzlerin gelişmesinden faydalanarak bütün bunları değiştirir ve bilgisayar programla becerisini ve bilgisini çok geniş kitlelere ve özellikle de çocuklara ulaştırır. Aynı programı JAVA yerine Scratch ile yazmak çok daha kolaydır.

Aşağıdaki verdiğimiz örnekte ise Scratch ile yapılan animasyon videosunu inceleyebilirsiniz…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternet Explorer 11 Korunma Ayarları? BTK'dan Adil Kullanım Kotasına Düzenleme Geliyor!
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes