Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Sunucu ( Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi kendine özgü donanımı ve özel işletim sistemi ile farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. Sunucu veya server sistemi bir bilgisayar ağına (Network) bağlı çalışmak üzere tasarlanmış yazılım veya donanımlardır. Genelde büyük firmalar server kullanımına önem verirler; özellikle ticari yazılımların kullanıcılarının olduğu kesim Server sistemini kullanmaktadır.

Sunucular ( Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2003, Linux Server versiyonları ) üzerindeki tüm veriler çok önemlidir. Güvenilir yedekleme çözümleri ile sürekli veri dosyaları yedeklenmeli, disk bölümlerinin imaj yedeği alınmalıdır. Ücretli veya ücretsiz windows server yedekleme programları kullanabileceğiniz gibi profesyonel, donanım tabanlı MakroBackup windows server yedekleme çözümlerini tercih etmenizi öneririz.

server sistemlerini taniyalim emresupcin - Server Sistemlerini Tanıyalım!

Server Sistemi

Donanımsal olarak sunucuların, daha uzun süreli ve daha sorunsuz çalışmak üzere tasarlanmış, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet sunan bilgisayar sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. Mesela şuan okumakta olduğunuz bu makaleyi barındıran web sitemizin https://www.emresupcin.com  bulunduğu bilgisayar sistemi bir sunucudur ve bu bilgiler Internet aracılığı ile siteyi ziyaret edenlere bilgiler dağıtılır/paylaşılır. Bilgisayar sunucularının yanında, yazılım sunucuları da mevcut. Örneğin, MySQL Server bir veritabanı sunucu yazılımıdır ve bunu bir sunucuya yüklediğimiz zaman bu server’a database server (veritabanı sunucusu) deriz.

Sunucu Yazılımlarına örnek;

  • Microsoft SQL Server
  • MICROSOFT Exchange Server
  • Microsoft ISA Server
  • MySQL ( Linux Tabanlı Veritabanı Sunucusu )
  • Qmail ( Linux Tabanlı Mail Sunucusu )
  • OpenBSD ( Unix Tabanlı Proxy, Firewall, Güvenlik Duvarı. )

Sunucu İşletim Sistemleri örnek;

  • Microsoft Windows Server 2003
  • Microsoft Windows Server 2008
  • Suse Linux Server
  • Debian Linux Server
  • Fedora Linux Server
  • RedHat Linux Server

Sunuculara olan ihtiyaç; işlerimizi bilgisayar sistemleri vasıtasıyla yaptığımız ve bilgileri bu sistemlere depoladığımız zamanlarda ortaya çıkıyor. Günümüzde bilgisayar sistemlerinin kullanımını tartışmamıza bile gerek yok. Artık bir çok işletme bilgilerini merkezi noktada saklıyor ve bilgileri şubelerine/müşterilerine bu merkezden dağıtıyor. Merkezde bu bilgi saklama görevini yapan, sürekli çalışır halde olması gereken bilgisayar sistemi sunucudur. Yaptığımız işte, zaman, iş ve bilgi kaybı olmasını istemiyorsak sunucu (server) sistemleri işin içerisine giriyor. Sunucular, genelde yedekli yapılarla çalıştığı için, çalışmalarınız çok az durumda aksıyor.

Örneğin, güç kaynağı arızasında ikinci güç kaynağı hemen devreye girerek durumu telafi ediyor veya herhangi bir disk arızasında diğer diskler veri kaybını engelliyor ve çalışmaya devam edilebiliyor. Bunu RAID adı verilen bir teknoloji ile gerçekleştiriyor.

Genel yapı çoğunlukla şöyledir; Sunucu donanımı üzerinde sunucu işletim sistemi çalışır ( örnek: Microsoft Windows Server 2003 veya 2008, Linux Suse veya türevleri.) ve server işletim sistemi üzerinde çalışan diğer yazılımsal sunucular ( örrnek: Microsoft SQL server, Linux Mail Server ) istemcilerine hizmet verirler. Server İşletim sistemi üzerinde herhangi bir sunucu yüklenmediği durumlarda en temel işlevleri dosya sunucusu ( File Server ) olarak hizmet verirler.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Word'te Bir CV (Özgeçmiş) Nasıl Hazırlanır? Windows Server 2012 Sistemini Tanıyalım!
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes