Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili okurlar, İnsanoğlu yaşadığı doğanın bir parçasıdır. Bu nedenle meydana getirdiği yapıların ve tasarımların içinde bulunduğu dünyadan soyutlanması düşünülemez. İnsanlar aralarında anlaşabilmek için dilleri yaratmıştır. Farklı milletler arasında iletişimin artmasıyla diller arasında dönüşümü sağlayabilecek tercümanlık kavramı ortaya çıkmıştır. TCP/IP kavramı da farklı işletim sistemleri ve farklı ağ yapıları arasında iletişim ihtiyaçlarını gidermek üzere tasarlanmıştır. TCP IP protokol kümesi?

Bilgisayarlar arasında iletişimi sağlamak; veri alışverişini gerçekleştirmek ve bu işlemler yapılırken belli kuralları uygulamak TCP/IP’nin işlevidir. Bu makalemde TCP/IP protokolü içinde yer alan her yapının nasıl işlediğini kolayca anlayabileceksiniz. Bilgisayar ağları içerisinde akan verilerin fiziksel katmandan kullanıcının algılayabileceği yapıya kadar geçen zaman içerisinde meydana gelen dönüşümleri kavramış olacaksınız.

TCP IP Protokol Kümesi

Ağ üzerinde iki bilgisayarın karşılıklı veri aktarabilmesi ve süreçler (processes) yürütebilmesi için bilgisayarların birlikte çalışabilme (interoperability) yeteneğinin olması gerekir. Birlikte çalışabilme, verici ve alıcı arasında kullanılacak işaretler, veri formatları ve verinin değerlendirme yöntemleri üzerinde anlaşmayla mümkün olur. Bunu da sağlayan kurallar dizisi protokol olarak adlandırılır. Protokol, ağın farklı parçalarının birbiriyle nasıl etkileşimde ve iletişimde bulunacağını belirler. Standartlar ise her üreticinin uyduğu ortak tanımlamalardır. Verinin ağ içerisinde bir yerden başka bir yere hareket etmesi için ağ içerisindeki tüm cihazların aynı dili konuşması veya protokolü kullanması çok önemlidir. Protokol, ağ içerisindeki iletişimi sağlıklı bir şekilde yapmak için gereken kuralların tümüdür. Bir pilotun uçağını uçururken diğer uçaklar ile veya hava kontrol kulesiyle iletişim sağlaması için kullandığı özel bir dil gibi.

TCP/IP’ye Giriş

Bir ağ içerisinde aynı anda birden çok protokol kullanılıyor olabilir; çünkü işletim sistemleri, protokol kümesi farklı olan birçok bilgisayar, aynı anda ağda bulunabilir ve hepsinin birbirleriyle iletişimde bulunması gerekebilir. Hâli hazırda birçok protokol kümesi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları yalnızca onu geliştiren üreticiler tarafından kullanılırken bir çoğu açık sistem hâline gelmiştir. Örneğin DECnet, IPX, SNA ve XNS protokol kümeleri sırasıyla; Digital, Novell, IBM ve Xerox firmaları tarafından geliştirilmişlerdir ve yine bu firmalar tarafından kullanılmaktadır. TCP/IP gibi bazı protokol kümeleri ise bütün üreticiler tarafından desteklenen, tartışılmaz genel standart olmuştur.

internet protokolu emresupcin - TCP / IP Protokol Kümesi?

Başta internet olmak üzere, farklı teknolojilere sahip ağların olması, bağımsız olarak yönetilmesi ve geliştirilmesi gibi özellikleri TCP/IP protokolünün en yaygın kullanılan protokol olmasına neden olmuştur. Aslında TCP/IP protokolü diye adlandırmak çok doğru değildir. Çünkü TCP/IP çok sayıda protokol ve yardımcı programlardan oluşan bir protokol kümesidir. Protokol, bir iletişim sürecinde, internet bağlantısını sağlayan noktalar arasındaki, gidip gelen mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim içinde bulunan gerek donanım gerekse yazılımlar arasında oluşur. İletişimin gerçekleşmesi için her öğenin bu protokolü kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekir. TCP/IP de bu şekilde oluşan yüzden fazla bilgi iletişim protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bunlardan en önemlileri; TCP ( Transmission Control Protocol ) ve IP ( Internet Protokol ) olduğu için bu ismi almıştır.

Bir bilgisayar ağında kullanılan protokol ne olursa olsun; aslında bilgisayarlar fiziksel adresleri ile birbirlerini tanır ve iletişimde bulunurlar.

Bu fiziksel adres ağ kartı veya ağa bağlanmayı sağlayan herhangi bir donanımın içinde hiçbir şekilde değiştirilmesi mümkün olmayan 48 bit olan bir numaradır. TCP/IP protokolünde diğer bilgisayarlardan farklı olarak her bilgisayar bir IP numarası alır. Görünüşü “194.62.15.2” şeklindedir. İnternet’te bulunan her bilgisayarın kendine ait bir IP numarası vardır ve sadece ona aittir. IP adresleri 32 bitlik düzendedirler ama kolay okunabilmeleri için 8 bitlik 4 gruba ayrılmışlardır. Internet üzerinde veri alış verişi yapan alıcı ve göndericiyi tanımlamaktadırlar. Veriler gönderilirken mutlaka gönderenin IP adresini taşırlar. Alıcının adresi de adresteki “ domain ” , adrese göre çözümlenir ve gönderilir. IP adres yapısının 2 bölümü vardır. Birincisi bilgisayarın bağlı olduğu özel bir ağın numarası ikincisi ise bilgisayarların özel numarasıdır. Veriler dolaşım sırasında Router denilen yönlendiricilerden geçerken sadece bu özel ağın numarasına bakılır.
 

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows Problemlerinin Çözümü? [Problemler – 6] TCP/IP’nin Tarihçesi ve Katmanları?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes