Responsive Reklam Alanı

Türkiye İnternet Kullanımı emresupcin - Türkiye İnternette, Pekii İnternet Ne Halde?Merhaba sevgili okurlarım,

İnternet kullanımında çok etkin bir çoğunluğu oluşturmaktayız, gerek ülke olarak gerek ise birey olarak. Sürekli internette vakit geçirerek herşeyi de internet yolu ile halletmek hepimizin kolayına geliyor. Belirtmek isterim ki internet sadece sosyal medya ağları ile sınırlı değildir bunu unutmayalım. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Dünyanın internet haritasını yayınladı.

 

 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan ve günümüzde internet kullanımının geldiği noktayı gösteren rapor yayınlandı.

 

172 ülkenin değerlendirildiği rapora göre; günümüzde, dünya üzerindeki her üç kişiden biri internet kullanıyor. (2,26 milyar kişi) ITU tarafından yapılan araştırmaya göre, internet kullanımı dünya genelinde hızla artıyor. 2002 yılında dünya nüfusunun sadece %8‘i internet kullanırken bu oran günümüzde %32,5 seviyelerine çıkmış durumda. İnternetin bu denli hızlı yaygınlaşmasında Türkiye‘nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkelerin katkısı büyük. ITU verilerine göre, geçtiğimiz yıl internet kullanmaya başlayan 252 milyon kişinin 207 milyonu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.

 

ITU‘nun sunduğu raporda, gelişmiş ülkeler arasında yer alan İzlanda, 172 ülke arasında %95.2 internet kullanım oranı ile 1. sırada yer alırken, Norveç %94 ile 2. sırada ve Hollanda %92.3 ile 3. sırada yer aldı. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ve nüfusun %42,1‘inin internet kullanıcısı olduğu Türkiye ise internet kullanımında 73. sıraya yerleşti.

 

Son yıllarda smartphone cihazların da gelişmesiyle birlikte artan mobil internet kullanımı, Singapur ve Güney Kore’de %100‘ün üzerine çıkmış durumda. Aralarında; Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Japonya, Danimarka, İsveç gibi gelişmiş ülkelerin bulunduğu 13 ülkedeki mobil kullanıcıların oranı %50‘nin üzerinde. Türkiye’de ise bu oran oldukça düşük. Rapora göre; Türkiye’de her 100 kişiden sadece 8,8‘i cep telefonu, tablet bilgisayar gibi mobil cihazlardan internete bağlanıyor. Türkiye bu oranla dünya sıralamasında 75.durumda.

 

ITU’ya göre Dünya internet kullanıcılarının yarısından fazlası en az bir sosyal ağ sitesini kullanıyor. Sosyal ağlara üye olan kullanıcı sayısı bakımından Filipinler ve Endonezya %70 gibi bir oranla lider konumdayken; bu ülkeleri Malezya, Brezilya, Rusya ve Hindistan yakından takip ediyor.

 

İnternet hızla yaygınlaşırken, IPv4 kapasitesi doluyor!

 

İnternet kullanımı tüm Dünya’da hızla artarken, tüm internet kullanıcılarını bekleyen bir problem var. İnternet adresleme sisteminde kullanılan IPv4 internet protokolünün kapasitesi doluyor. 1981 yılında oluşturulan IPv4 protokolü, yerel ağ ve internet üzerinde yer alan her türlü cihazın varlığını belli etmek ve diğer kaynaklarla iletişim kurmasını sağlamak için bir IP adresine sahip olmasını öngören ve yaygın kullanıma girmiş, günümüzde hala kullanılan ilk düzenleyici protokoldü.

 

IPv4 toplamda 32 bit, yani yaklaşık 4 milyar farklı IP adresine izin veren bir protokoldü. Bu, 1981 yılında ulaşılması imkansız bir sayı gibi görünse de, özellikle 2000 yılından sonra internetin hızla yaygınlaşması, web sitelerinin artması ve internete sürekli bağlı cihazların ortaya çıkması IPv4′ün öngörülenden daha kısa sürede tükenmesine neden oldu.

 

Sonuç olarak 2011 yılında IANA (İnternet Atanmış Numaralar Otoritesi) IPv4 adres bloğunun %97‘sinin tükendiğini ve elinde sadece 120 milyon civarında adres kaldığını açıkladı. Bununla birlikte yaklaşık 10 yıldır düşünülen fakat alt yapı çalışmaları tamamlanamayan IPv6 protokolü üzerindeki çalışmalar hızlandırıldı. Türkiye dahil tüm ülkelerde internet alt yapısı IPv6 standartlarına uygun hale getirilmeye çalışılıyor.

 

Neredeyse tüm işletim sistemleri IPv6 desteklemekle birlikte, çoğu ağ cihazı henüz bu protokolü desteklemiyor. Bu da IPv6′nın IPv4′ün yerini almasını değil, onunla paralel olarak uygulanmasını gerektiriyor. Gelecekte teknolojik gelişimin bir sonucu olarak IPv6 giderek yaygınlaşacak ve hâkim standart haline dönüşecek. Siz de kullandığınız işletim sisteminde IPv6 protokolü etkin değilse etkin hale getirecek, evinizdeki ağ aygıtının yazılımını, varsa IPv6 destekli sürüme güncelleyerek interneti kullanmaya devam edeceksiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Türkiye’de E-Ticaret ve Sosyal Medya Kullanımı? SSL Sertifikası Nedir? Sertifika Nasıl Alınır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes