Responsive Reklam Alanı

Merhaba değerli okurlarım bugün donanımsal bir makale yazacağım ve bu makalemde anlatacağım konu ise Bilgisayarlar ve TV gibi cihazlarda bulunan kablolar ile alakalı bu kablolar başlıkta belirttiğim VGA, DVI ve HDMI’dır.

Bilgisayarlar ve TV gibi cihazlarda bulunan bu ekran bağlantılarının birbirinden ne farkı var?
Bir süredir bilgisayar kullanıyorsanız, onların VGA, DVI ve HDMI gibi farklı video bağlantı portlarıyla geldiğini farketmişsinizdir. Bunun nedeni, video bağlantısında hala tek bir standartta karar verilememiş olması. Bu yazımda VGA, DVI ve HDMI girişlerinin arasındaki görsel ve teknik farkları size anlatacağım.

VGA
Açılımı “Video Graphics Array” (“Video Grafikleri Dizilimi”) olan VGA, ilk olarak 1987’de ortaya çıktı. Biraz eski kalmış olsa da bugün hala birçok PC’de görebileceğiniz VGA girişi, analog sinyallerle çalışır. VGA, kullandığı yüksek frekanslar sayesinde nispeten yüksek çözünürlüklere ulaşabilmektedir. Ancak videonun kalitesi, kablonun kalitesine bağlı kalacaktır.

Bir VGA konnektörü, 3 sıraya ayrılmış 15 pin içerir ve bir yamuk şekline sahiptir. VGA konnektörlerinde genellikle mavi renk kullanılmaktadır.

DVI
VGA’nın haleflerinden biri olarak görülen DVI, giderek daha çok bilgisayarda ve ekranda yer alıyor. VGA kadar ünlü olmayan DVI’nın farklı konnektörleri bulunuyor. Nadir bulunan DVI-A konnektörü dışında tümü, sıkıştırılmamış dijital video ile çalışabiliyor. Bu ise görüntü kalitesinin kablonuzun kalitesine çok fazla bağlı olmadığı anlamına geliyor.

DVI-D’de konnektörün bir yanında yatay bir pin bulunuyor ve bu yatay pinin üzerinde veya altında herhangi bir pin bulunmuyor. Sadece dijital video aktarımında kullanılan DVI-D’yi yukarıda görebilirsiniz.

DVI-I ise DVD-D’ye oldukça benzer bir konnektöre sahip olmakla beraber, düz olan pinin etrafında dört tane pin barındırıyor. Bu pinler, VGA standardıyla uyumluluk için analog sinyal taşırlar. Bu sayede DVI-I konnektörleri, dijital ve analog sinyali aynı anda taşıyabilirler.

DVI-D ve DVI-I konnektörleri ikiye ayrılırlar. İlk resimde gördüğünüz konnektörün ortasında bir bölüm eksiktir, bunlara Single-link konnektör olarak adlandırılır. Dual-link konnektörler ise ek pinler sayesinde çok daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilirler.

HDMI
HDMI da DVI’nın halefi olarak kabul edilen bir teknolojidir. Yüksek çözünürlüklü televizyonlarda sıkça yer alan HDMI, belki de bu nedenle hızla popülerlik kazandı. HDMI, küçük boyutu, yeni televizyonlarla uyumu sayesinde giderek PC’lerde de daha çok rastlanır hale geldi.

HDMI da DVI gibi sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzere tasarlanmıştır. Video sinyalinden öte, HDMI 8 kanal sıkıştırılmamış veya sıkıştırılmış dijital ses de taşıyabilir.

5 çeşit HDMI konnektör türü bulunmaktadır. En ünlü olan A (yukarıda gördüğünüz), bugünkü cihazların çoğunda kullanılıyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Php ve Asp.NET Nedir? Karşılaştıralım! En Tehlikeli Bilgisayar Virüsleri Nelerdir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes