Responsive Reklam Alanı

Yeni Nesil Teknolojileri emresupcin - Yeni Nesil Teknolojileri...Değerli okurlarım merhabalar,

Bazı sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süredir sizlerle değildim ama yavaş yavaş toparlıyorum ve bundan sonrada daha sık buralarda olacağım inşallah. Bugün yeni nesil teknolojileri ile ilgili bir makale yazmak istiyorum ve geleceğin teknolojilerinden bahsetmek istiyorum. Ben 19 yaşındayım ve bu yaşıma kadar teknoloji ile ilgim sadece bilgisayar ile sınırlı değildi yeni ürünlere merak konusu bende biraz fazlaydı.

 

 

Teknolojiyi sadece bilgisayar ve telefon ile de sınırlamamak gerekiyor, Günümüzde kullanılan yeni nesil buzdolabı olsun çamaşır ve bulaşık makinası olsun yeni teknolojilere göre üretilmekte. Eskiden internet cafelerde lazma tarzı monitörleri ilk gördüğümde bir hayli hayrete düşüyordum ama şimdi plazmayı görsek hiç umursamıyoruz. Teknoloji tüm hızıyla ve yenilikleri ile bizi her geçen gün hayrete düşürmekte.

 

AKILLI TELEVİZYONLAR

Altüstü televizyon deyip geçmemek lazım. Gelecekte TV’ler insanların tepkilerini ölçebilecek ve onların beğenilerine göre reklamlar sunabilecek. Bu sene teknoloji fuarında bunlara yönelik ilk ürünleriyle karşımıza çıkan elektronik devi firmalar, büyük yatırımların peşinde olduklarını ortaya koydular. Yani görünen o ki, hareketleri, sözleri ve duyguları anlayabilen teknolojiler bizi bekliyor. Akıllı TV olarak hayatımıza girecek olan bu cihazlar, üzerlerindeki küçük kameralar sayesinde izleyicilerin yüz mimiklerini denetleyebilecek, reklamlara ve izledikleri programlara verdikleri tepkiyi ölçebilecek. Ölçüm sonuçları istatistik ajanslarına iletilecek ve bu sonuçlar çerçevesinde daha etkili reklamlar hazırlanabilecek.

 

AKILLI ARABALAR

Gelecekte uçan arabalar olacak gibi bir tezi savunmayacağız, ancak olması mümkün olur mu, yaşayıp ömrümüz yeterse görebiliriz. Arabalarla ilgili teknolojiler için çok ileriyi hesaplamaya gerek yok. Bugün araba fuarlarında arz-ı endam eden yüksek teknolojiye sahip pek çok araç gelecekte neler olabileceği konusunda bizlere pek düşünecek malzeme bırakmıyorlar doğrusu.

Yakın gelecekte iki aracın birbiri ile akıllı iletişim kurması gibi mümkün görünüyor. Mesela, aracınızla ıslak zeminde kaymaya başladığınızda arabanızın bu durumu çevrenizdeki diğer araçlara haber verdiğini ve o araçların da ona göre pozisyon aldığını düşünün. Böylelikle muhtemel bir kaza öncesi bütün araçların bu çerçevede toplu olarak tepki vererek organize olmaları mümkün olabilecek.

Bunun yanı sıra, telefonunuzu aracınızın kara kutusu gibi gören teknoloji sayesinde olup bitenlerin detaylarına erişebilmek daha kolay olacak. Böylelikle akıllı arabanız, en küçük bir arızada bulunduğunuz nokta hakkında gerekli yerlere bilgi gönderebiliyor ve servise gitmeniz gerektiğinde arızanın türünü, durumunu tespit ederek gitmenizi sağlıyor.

Konuşan ve kendi kendine park eden arabalar günümüzde var olan bir teknoloji. Ancak evdeki arabanızı telefonunuzla çağırdığınız zaman, o kadar trafiği aşarak herhangi bir sıkıntı ile karşılamadan sizi almaya gelir mi, onu da zaman gösterecek. Fakat artık navigasyon cihazlarının gittikçe daha da geliştiğini ve uydudan trafik durumunun izlenebilirliğinin mümkün olabileceğini düşünürsek, bu pek hayal gibi de görünmüyor.

 

AKILLI BUZDOLAPLARI

Bir buzdolabı olsa olsa ne kadar akıllı olabilir diye düşünebilirsiniz. Bugün telefonlara yüklenen pek çok uygulama ile yapılabilenleri düşünün. Sonra aynı şekilde buzdolapları için hazırlanmış özel uygulamalarla buzdolaplarının ne kadar kullanışlı hale gelebileceğini tahayyül edin.

Biraz açıklık kazandıralım: Örneğin, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük bir market firması bütün ürünlerine kablosuz etiket (RFID) ekleyebilir. Bu etiketlere ürünün kendisi ve satın alındığı yer ile ilgili temel bilgiler yüklenmiştir. Aynı firma, bir akıllı buzdolabı üreticisi ile anlaşarak müşterinin satın aldığı buzdolabında bu etiket uygulaması yüklenmiş bir şekilde dağıtabilir. Bu firmadan aldığınız bir sütü buzdolabına koyduğunuz anda dolapta yüklü olan uygulama bunu algılar ve tarihi işler. Süt şişesinin kullanım tarihlerine göre tüketim alışkanlıkları, süt ile birlikte dolaptan çıkarılan ürünlerin kullanım şekli değerlendirilerek sütün ne maksatla ve nasıl kullanıldığı tespit edilir. Bu sayede size alternatif tarifler sunulabilir veya uzun süre dolapta süt etiketi algılanmadığı takdirde dolabınız size otomatik sipariş önerisinde bulunabilir. Onayladığınız takdirde süt bittiğinde ilgili bir market görevlisi periyodik olarak size sütünüzü getirebilir.

Misal, kapınız çalar ve açtığınızda bir market çalışanı, “Sütünüz bitmiş, buzdolabınız iki paket süt siparişi geçmişti, onları getirdim” diyebilir.

En basitinden ilgili ürünün yaklaşan son kullanım tarihi ve süresinin geçtiği ile ilgili basit uyarılar alabilirsiniz. Bu varsayımların çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve diğer pek çok elektronik ürünle benzer ilişkilerini de kurmak mümkün.

 

İNTERAKTİF HAYAT ve HOLOGRAM TEKNOLOJİSİ

Günümüzde hayatımızın kısmen interaktif (etkileşimli) olduğu bir gerçek. Ancak yakın bir zamanda her sahada tamamen interaktif bir hayata hazır mısınız?

Yol gösteren, karşılaştığınız kişileri tanıyan, sizi yönlendiren ve bunlar gibi pek çok seçenek sunan akıllı gözlüklerin yaygınlaştığını düşünün. Filmlerin, oyunların 3D teknolojisinin de ötesinde, hologram teknolojisiyle odanızın içinde canlı imiş gibi oynanıp izlendiğini hayal edebiliyor musunuz? Artık o günler çok uzak değil. Ekranda gördüğünüz tasarımlar odanızın içinde hareket edecekler ve siz onları kontrol edebileceksiniz.

Mevcut diğer teknolojilerle bütünleşmiş interaktif bir ev sizce nasıl olurdu? Mesela, gelen misafiriniz eğer sistemde tanımlı biri ise, onu içeri davet eden, yer gösteren, “hoş geldiniz” diye ismiyle hitap eden, gerçek bir insan gibi görünen hologram teknolojisine ne dersiniz?

 

SAĞLIKTA YENİ TEKNOLOJİLER

Sağlık mevzuu yıllardır insanoğlunun en büyük meselesi. Günümüzde tıbben pek çok teknolojiye sahip olsak da, gelecekte daha fazlasının bizi beklediğini biliyoruz. Sizi baştan ayağı kontrol eden cihazlarla donatıldığınızı düşünün. Baskülünüz sadece ağırlığınızı değil, yağ oranınızı, kalp ritminizi, alıp verdiğiniz kalorileri takip edebilecek. Eğer bir rejim programı uyguluyorsanız ve baskülünüz sizin programın dışına çıktığınızı tespit ederse, biraz önce sözünü ettiğimiz o akıllı buzdolabı ile iletişime geçerek dolaptaki dondurulmuş pizzayı almamanız için dondurucunun kapağını kilitleyebilir.

Diğer büyük teknolojilerden biri de şüphesiz yapay organlar olacak. Organ nakli yerine, birebir aynı özellikleri sunan organlar sayesinde insanlar daha süratli böbrek, kalp ve karaciğer gibi hayati organlarını yenileyebilecekler.

Öte yandan, vücudumuza veya elbiselerimize eklenen çipler ile sağlığımıza yönelik bütün ayrıntıların hastanelere iletilmesi mümkün olacak. Örneğin, bir kişi kalp krizi geçirdiğinde hastane merkezleri aldıkları dijital uyarı sayesinde derhal durumdan haberdar olarak olay yerine ambulans gönderebilecek.

Nano teknoloji sayesinde kanser gibi hastalıklar daha kolay iyileştirilebilecek, hastalıklı hücreler yok edilebilecek, organlar düzeltilebilecek.

 

IŞIK HIZINDA DOSYA TRANSFERİ

Bundan 5 yıl önce fiber hız kullanmak hayal gelebilirdi. Ancak şu an teknolojik olarak çok hızlı internet kullanılabiliyor. Belki Türkiye olarak biraz geriden gidiyoruz, ancak bize de bu teknolojilerin gelmesi hızlanacaktır.

Yakın bir zamanda bizi bekleyen en büyük teknolojilerden biri de yine ses, görüntü ve dosya transferi ile ilgili olacak. Quantum bilgisayarlar sayesinde binlerce petabyte veri saniyeler içerisinde aktarılabilecek. Bugün en aşina olduğumuz ölçü birimi terabyte. Artık herkes az çok 1 TB, 2 TB sabit disk kullanıyor diyebiliriz. 1 peta byte’ın 1024 terabyte olduğunu düşünürsek, bahsettiğimiz hız değeri sanırız anlaşılacaktır. 10 petabyte bir veriyi 10 saniyede indirdiğiniz bir teknoloji hayal edebiliyor musunuz?

 

DİJİTAL YAYINLAR

Yakın bir gelecekte kitapçıdan aldığınız ve kütüphanelerinizi süsleyen basılı kitaplara da veda edebilirsiniz. Tabletler ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile dijital kitapların kullanımı had safhaya ulaşacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz aylarda dünyaca ünlü Newsweek dergisinin basılı yayınını durdurup sadece dijital olarak yayınlanacağını söylemesi de bunun bir işareti diyebiliriz.

Aslında dijital bir kitapta ya da dergide gerçeğinden farklı pek çok avantajımız olabilir. Örneğin, okuduğumuz bir röportaja ait sesli kaydı dinleyebilir, videoyu izleyebiliriz. Hayvanlar dünyası ile ilgili bir araştırma yazısının videolarla desteklenmesi dergiye olağanüstü bir renk katacaktır.

Bugün yavaş yavaş dijital yayınlara ilginin hızla arttığını görüyoruz. Bu da gelecekte basılı yayının sadece arşivlerde kalabileceğinin bir işareti gibi görünüyor.

 

KOKUNUN NAKLİ MÜMKÜN OLABİLİR Mİ?

Uzmanlar bundan 3-5 yıl sonra kaybolmak diye bir meselenin kalmayacağını belirtiyor. Belki navigasyonlar sayesinde olacak bu, belki de insanlar elektronik olarak etiketlenecekler, bunu kestirmek güç.

 

Dünya nüfusunun artması, insanları dünya dışında başka hayat sürülebilecek mecra arayışına da yöneltmiş durumda. Nüfus sürekli artıyor ve buna mukabil kaynaklar azalıyor. Dünyaya benzer, su olan ve biyolojik manada yaşama imkânı olan gezegenlerin tespit edildiği belirtiliyor. En yakınının ise 5-6 ışık yılı uzaklığında olduğu söyleniyor. NASA ışık hızının %20’si kadar bir hızla yapay zekâ tabanlı bir mekik göndermeyi planlıyor. Bu mekiğin 6 ışık yılı uzaklıktaki bu mecralara ulaşması günümüz teknolojisi ile 40 yıl alıyor. Ancak bulgularını lazer teknolojisi ile ışık hızında gönderse bile, bu bilgilerin dünyaya 6 yıldan önce ulaşması şu anda mümkün görünmüyor. Belki yakın zamanda bu tür mesafeleri hızlı kat etmeye yönelik çok daha yeni teknolojilerle tanışabileceğiz.

 

Telefonlarla ilgili teknolojilere pek değinmedik. Çünkü telefonlar artık insan hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Tek telefonla günlük hayatta çok sayıda cihazla gerçekleştirdiğimiz işleri halletmemiz mümkün oluyor diyebiliriz. Bunun yanı sıra, yeni nesil teknolojiler arasına katılacak olan 5G teknolojisine merhaba diyeceğimiz zaman da çok uzak görünmüyor. Bugün GSM şebekelerinde sağlanan hızların bin katını sunabilecek teknolojilerin ise şu anda geliştirilmekte olduğunu da hatırlatalım.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ask.fm'e Önemli Suçlama! Türkiye'de E-Devlet Hizmetleri…
Benzer Yazılar
2 Yorum
  1. Yazar
    Selda

    Eskiden olsa bir haftada en fazla bir sezon izlerdim. Doping İnternet’le 8. sezondayım. Hem de 1 haftada. 45 liraya keyfe bak.

  2. Yazar
    Mehmet

    Kusura bakmayın benim bu konulara beynim hiç basmıyor. Normalde de beynim çalışmıyor zaten.

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes